lördag 26 september 2020

Italiensk lasagne

 

Italiensk populärmusik visar på en livsglädje och ett livsbejakande som inte vi har i Sverige normalt, men som är mer vanligt där. Låten Mamma Maria längst ned, är kul och medryckande som spaghetti eller lasagne med ett glas vin till, även om den gränsar till förförelsekonst av värsta slag. Italienska schlagers kanske vore något för svensk kommersiell radio? Lasse Holm gör i Canelloni Macaroni grejen lika bra som italienarna själva. Volare i mitten är en italiensk klassiker från 1958, ursprungligen framförd av Domenico Modugno, men här med Rita Pavone i en senare inspelning.

I Kina står pojkarna högst i kurs, i Italien är det de unga tjejerna man skattar högst, har jag uppfattat. Sverige är väl litet mittemellan som vanligt.

Fotnot:
Pastan uppfanns i Kina 2000 f.Kr. Man åt pasta under antiken i Italien. På 1600-talet kom de första makaronerna till Sverige, men inte ens på 1950-talet var pastan särskilt populär här. Då åt svenskarna bara 0,8 kg per person och år. På 1930-talet gjorde man i del fall efterrätter på makaroner i detta land, och vår svenska makaronipudding är ett liknande missförstånd av vad pasta handlar om. I dag äter vi ca 10 kg pasta per person och år. Vi hör alltså till de sista länderna i världen som detta internationellt sett populära livsmedel erövrar. Men nu går det fort. Vi vill bort från sill och potäter i granskogen.