onsdag 22 juli 2020

Vad symboliserar ouroboros?

En orm äter sig själv.














Ouroborossymbolen utgörs av en orm som äter sig själv. Den har sitt ursprung i det gamla Egypten och var en av alkemisternas favoritsymboler i medeltidens Europa.
Men vad betyder den egentligen?
De lärde vill ha det till att ouroboros står för evigheten, oändligheten och helheten.
Men jag själv har en helt annan uppfattning.
Symbolen betyder inte ”evigheten” utan ”slutet”. Det är ett lurigt koan från förr. En tankeställare från forntiden, som betyder: Var inte för ond – då går det dig illa.
Ormen, som historiskt sett betraktats som ond, ser vild och farlig ut och biter sig själv i svansen. Det torde då syfta på det självförbrännande hatet som är destruktivt. I våra dagar har vi cancer, där kroppen äter upp sig själv inifrån. Det kan vara en långsiktig följd av negativa känslor och hat mot omgivningen. Det är en form av ouroboros.
Möjligen kan det också vara en symbol för självmord. Giftormar kan nämligen ta livet av sig genom att bita sig själva. Ouroborossymbolen upplever i alla fall jag som en klart negativ symbol.
Kanske föreställer den konsekvenserna av absolut ondska. Kanske föreställer den slutet på en civilisation när alla individer blivit alltför onda.
Eller kanske är den en varning för den sista tiden på jorden och helvetet som väntar då?
Själva ordet ouroboros är grekiska och betyder "svansmat".
Denna skulptur kopplar ouroboros till döden.
Lägg märke till månskäran som också
symboliserar döden.