lördag 4 juli 2020

Att bränna ut sig är det nya svarta

Ibland kan det bli litet för mycket.















Tidningen Amelia skriver att utbrändhet är en ny folksjukdom. 32 000 personer om året sjukskrivs för utmattningssyndrom i Sverige, en majoritet av dem är kvinnor. Är det de som till varje pris vill vara ”pappas duktiga flickor”? Alltid snygga, fräscha och lyckade. Har det här med de hårt uppskruvade kraven på oss att göra? Att alla vill vara bäst? Att konkurrensen om godbitarna i samhället nu är stenhård, och alla därför måste köra sitt max hela tiden? Ja, jag tror nästan det. Sverige befinner sig i ett krigstillstånd sedan 40 år tillbaka. Vi har ett inbördeskrig under ytan, där alla hatar alla. Nuförtiden måste man kriga sig till toppen, vilket tar på krafterna.
Hannah Graaf skriver i ett aktuellt inlägg, att hon en morgon inte orkade resa sig efter frukosten och plocka av. Hon ville bara sitta. Håller hon på att bli utbränd även hon? Det är som sagt vanligt nuförtiden.
Norges hetaste fotbollstalang, Arild Berg, 22, tappade plötsligt energin också. Åtta år senare kunde han inte ens gå till affären. Ytterligare ett par år senare var han död. Här har vi den nya folksjukdomen igen. Man kör i 180 tills duracellbatterierna är tomma, och då orkar man ingenting längre. Vi har sett det här fenomenet på Jessica Almenäs också. Hon sprang i en brant uppförsbacke, fram och tillbaka, tills hon svimmade.
Vi har haft fler som bara hux flux kollapsat och fått ”batteritorsk”. Ett helt gäng i TV4. Jenny Alverdal, Jenny Strömstedt och Ranja Shemoun Olsson t.ex. Alla tre har bara ramlat ihop. Ja, och då har ju de kört för hårt även de, och inte känt efter hur de mår, utan häschat omkring med avstängda känslor.
Vi har dessutom författaren Karin Alvtegen, 55, som kört slut på sig och blivit utbränd. Idag lever hon ett mycket begränsat liv och orkar nästan ingenting, säger hon. Drömmen idag är inte längre att skriva, drömmen är att orka gå ut i trädgården och påta litet.
Det är fler stora kvinnor som svimmat eller varit nära att göra det. Presidentkandidaten Hillary Clinton t.ex., ramlade ihop för några år sedan. Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel har vid flera tillfällen varit nära ett sammanbrott. På henne yttrade det sig i form av parkinsonlika skakningar.
För några år sedan kollapsade SVT-profilen John Chrispinsson efter ett träningspass på gymmet. Han avled i samband med det. Ännu en som kört för hårt med sig själv och inte känt efter.
Är vi inte nuförtiden litet som amfetaminister med tunnelseende allihop?
Och inte förstår vi vinkarna från Gud heller. Man förstår inte att här ser vi vissa mönster i samhället nu.
1997 blev utbrändhet en sjukskrivningsgrundande orsak.