onsdag 1 juli 2020

Nästa stora debatt

De badar i pengar, men levererar de?








De har en budget på runt 5 miljarder, men visar inget som går att se. Däremot är de världsmästare på taskiga underhållningsprogram.
Nästa stora samhällsdebatt kommer att handla om SVT:s vara eller icke-vara. Motsvarande debatter har redan smugit igång i Storbritannien och Danmark. I höst kommer man att diskutera detta i Sverige, tror jag.
Idag betalar vi för SVT, men vi tittar hellre på TV4, som känns roligare, fräschare och ärligare. Då kan man verkligen fundera på vart skattemiljarderna tar vägen på de statliga kanalerna. Ja, de går mest ut i skyhöga löner till alla deras ”profiler”, inte till bra program, och så är det även utomlands. Därför ökar nu irritationen i Europa mot public service. Man ifrågasätter allt mer om dessa kanaler verkligen tillför några verkliga värden till tittarna, eller om det bara är fråga om interna lekstugor som vill ge sken av att vara opartiska och seriösa.
Själv säger jag, att de gör inte oss tittare rikare i alla fall, i pengar räknat. Man får ju inte direkt några oslagbara aktietips av dem. Frågan är om de inte mest sitter och ljuger också om dagarna i sina tämligen ljusskygga studioprogram.
Lägg ned, säger jag. Ni kan behålla text-tv och börssidorna, det enda ni egentligen har som är något. Tyvärr har det blivit så med åren.
Där har ni ett nytt blodspår därute.