onsdag 1 juli 2020

Livsmönstret

Den lyckliga barndomen på landet.














Alla barn får några somrar i idyllen på landet. Man är fri. Man är lycklig.
Sedan kommer några somrar på den soliga stranden i tonåren.
Sedan mulnar det till och de hektiska åren i yrkeslivet följer. Man lyckas uppnå ett radhus i en förort, men är i själva verket en fånge i systemet. Man går i sin förnedring omkring och hoppas på en stor Lottovinst som aldrig kommer.
Alla vet hur det blir med den där barndomsdrömmen. Den övergår i något grått och trist. Minnesbilderna från de lyckliga åren bleknar bort som gamla kort. Man slutar i ”mediasamhället”, som successivt ersätter det riktiga livet. Man stirrar allt mer döden i vitögat.
Därefter kraschar man in i klimakteriet. Man är utbränd. Åren med förtidspension och lådvin följer. De resignerade åren, när man försöker ladda batterierna på nytt och bli ung igen. Man försöker förstå var livet gick fel. Man börjar skriva och analysera. Går i parterapi. Engagerar sig i utsatta gruppers rättigheter. Funderar på att bli vegetarian. Man börjar så smått ångra sitt liv.
Men tyvärr kan ingen vända tiden. Det sluttande planet är redan ett faktum, och allt slutar i den ännu bistrare ålderdomen, där man får rulla tummarna på ett deprimerande ålderdomshem i 10-20 år. Man tvingas vänta in döden och alla de hemskheter som då eventuellt kan tänkas följa. Domen över död man.