onsdag 22 juli 2020

A Private Story

Berth Milton Jr., 64.













På 1990-talet fick det svenska porrtidningsföretaget Private en explosiv ekonomisk utveckling. De började då med sina videoserier som plötsligt tog alla med storm. På tio år blev de världsledande inom erotiken och de jobbade med alla de bästa i branschen.
Sedan kraschade imperiet runt 2005. Varför vet jag spontant inte, men de fick problem när de skulle erövra den amerikanska marknaden. Aktien var nu nästan värdelös och ägaren Berth Milton tvingades bort från företaget med en miljardskuld till den svenska staten.
Varför skedde detta?
Nu ska vi fundera.
Private gick helt enkelt i lyxfällan. De fick storhetsvansinne och gjorde enorma produktioner som inte längre tilltalade kunderna. De befann sig på slutet långt ifrån den enkla men genialiska ursprungsidén. Därför föll de som företag. Man hade tappat förståelsen för vad kunderna ville ha. Andra företag har råkat ut för det här också, bl.a. den amerikanska herrtidningen Penthouse, som grävde sin egen grav genom att sjösätta en rad grandiosa projekt, bl.a. storfilmen Caligula, som floppade. Om Privates storfilmer kan man säga, att ju mer man kostade på dem, desto sämre blev de. Det var egyptiska orgier, romerska orgier och nazi-orgier, men publiken ville hellre ha enkla tjejer visade det sig. The girl next door.
Private tappade bort igenkänningsfaktorn i sina filmer med all lyx. Och då svek publiken. När det till slut bara handlar om herrgårdar och Rollsar, känner inte folk igen sina egna liv i det. Ju lyxigare Private blev, desto iskallare blev marknaden för dem. Det är ett vanligt misstag i mediabranschen.
De tidiga Privatefimerna håller fortfarande hög klass, de är faktiskt rena dynamiten. Men Privates senare filmer är totalt osexiga. De tappade bort sitt koncept i jakten på att erövra hela världen. De krånglade till det de egentligen kunde från början. Att ge sig in på den amerikanska marknaden innebär många gånger en fallgrop också. Vi såg samma scenario utspela sig för Isabella Löwengrip när hon skulle in där. Ibland blir maffian ens fall i USA, ibland det omständliga rättsväsendet.
Jag tror att Private råkade ut för någon besvärlig domstolssak också, även om annat som sagt spelade större roll.
Idag är Privates förre ägare, Berth Milton, 64, skyldig svenska staten nästan 1 miljard. År 2001 var han en av Sveriges allra rikaste personer.
Private.com finns visserligen kvar på nätet, men företaget har nu helt förlorat sin tidigare så eldiga själ. Idag harvar man runt i branschens femtedivision.