torsdag 30 juli 2020

Narcissism och psykopati

Narcissism är en form av psykopati.














Det alla unga håller på med nu, är att fotografera sig själva i olika munderingar och lägga ut bilderna på Instagram.
Varför denna fixering vid den egna kroppen? Varför har man inget att komma med från insidan längre? Varför har man inget att säga? Inte ens en liten vits. Varför har allt blivit ett enda poserande?
Alla unga tjejer är nuförtiden helt uppslukade av sin egen spegelbild som en slags total narcissism.
Förr i tiden var man som fotograf intresserad av världen, nuförtiden är man bara intresserad av sig själv. Vad är det för inställning till livet? Det är ju total egoism.
Är "narcissism" en diagnos inom psykiatrin? Ja, i USA åtminstone. Jag tror att man pratar om narcissistiska drag som en form av psykopati.
Vad är då en psykopat?
En psykopat saknar äkta känslor och samvete, men det döljs bakom en korrekt och trevlig fasad. Psykopater är ofta lögnaktiga, orädda och duperar människor, för att i slutändan såra dem eller bedra dem. Psykopater är mycket intelligenta och kan räkna ut hur man ska föra sig i samhället. De trivs bäst i formell klädsel som t.ex. kostym eller  dräkt. De tyr sig till formalia, och är ofta hårda som chefer på mellannivå. Hollywood brukar i sina filmer antyda att psykopater finns överallt i samhället, vilket till viss del är riktigt. De finns i alla samhällsklasser, från botten till toppen.
Just ordet "psykopati" har aldrig funnits som diagnos inom psykiatrin, utan det kallas då antisocial personlighetsstörning.