fredag 24 januari 2020

The Art of Painting - En Johannes Vermeer-utställning

Inledning:
Johannes (Jan) Vermeer (1632-1675) var en nederländsk barockmålare i världsklass, som lämnat efter sig ett begränsat antal verk, högst 37 stycken.
Det som bland annat gör honom intressant för eftervärlden, är att han inte målade historiska hjältar och högstämda religiösa motiv, som många gjorde på den tiden, utan tämligen vanliga människor han hade omkring sig i sin borgerliga vardag. På så sätt tillhör han realismen snarare än den svulstiga barocken. Också i sin stil naturligtvis, som var nästintill fotografisk, och där han fångar ljuset som en mästare av sällan skådat slag.
Ganska litet är känt om honom, förutom att han dog ung och överlevdes  av en utfattig änka och 11 barn. Han var född i den lilla byn Delft, men verkade förmodligen i Amsterdam.
Konsthistoriskt har Johannes Vermeer än i våra dagar mycket hög status. T.ex. sålde Hermann Göring, en av Hitlers närmaste män, hundra målningar i sin samling för att komma över en enda Vermeer.
Endast en Vermeer-målning är för dagen i privat ägo, och det är verket Young Woman Seated at the Virginals. Tavlan budades hem på Sotheby´s över telefon för 400 miljoner kronor år 2004. Den är bara 25X25 cm.
Många av Johannes Vermeers målningar är ganska små i formatet, men alltid knivskarpa. Och det är det senare som gör dem värdefulla.
Hans mest kända verk, Girl With a Pearl Earring, hänger på Mauritshuis Museum i Haag.
Ett annat berömt verk, The Lacemaker (Knypplerskan), hänger på Louvren i Paris.

Galleriet:
"Girl With a Pearl Earring"
Johannes Vermeer

"The Lacemaker"
Johannes Vermeer

"Lady Seated at the Virginal"
Johannes Vermeer

"Lady Standing at a Virginal"
Johannes Vermeer


"The Astronomer"
Johannes Vermeer

"The Music Lesson"
Johannes Vermeer

"Lady Writing a Letter"
Johannes Vermeer
"Officer and Laughing Girl"
Johannes Vermeer

"The Art of Painting"
Johannes Vermeer


"Self Portrait"
Johannes Vermeer