måndag 27 januari 2020

Freya´s Tears - En Gustav Klimt-utställning

Inledning:
Gustav Klimt (1862-1918) tror jag ingen av er blir besviken på. Han var symbolist och jugendmålare av mycket hög rang. Något kontroversiell under sin levnad och en banbrytare för den spirande modernismen
Jag vet inte om han var av judisk härkomst, det är svårt att få fram uppgifter på, men han skildrade den mäktiga judiska eliten i Wien runt år 1900. Hans konstnärsskap har kallats startskottet för den moderna kvinnan.
När Adolf Hitler (1889-1945) målade vykort med landskap i akvarell, som han sålde på gatan för några pfennig styck, målade Klimt jättedukar med vackra gyllene nakna judinnor ur societeten i olja, och firade stora triumfer i hela Europa. De levde då i samma stad – Wien. 30 år senare kom hämnden. Nu ringer kyrkklockorna. Det var väl just denna fond med rika utsvävande judar, som levde i excess, som retade upp den då fattige och mycket utsatte unge Hitler. Hitler som tvingades leva på dåligt betalda ströjobb och bo på ungkarlshotell, där råttor var enda sällskapet. En extrem förnedring.
Även om jag inte ska sitta här och på något sätt försvara Förintelsen, så är det ju inte särskilt svårt att förstå psykologin bakom den, om man har den historiska bakgrunden klar för sig.
Ett annat sammanträffande är att Gustav Klimt var utbildad just på den konsthögskola i Wien där Adolf Hitler inte kom in.
Klimts fantastiska målning Portrait of Adele Bloch-Bauer I från 1907, gick under klubban för nästan 1,5 miljarder kronor 2006, och hänger nu på Neue Galerie i New York. 
Generellt betingar Klimts målningar extremt höga priser när de någon enstaka gång auktioneras ut.

Galleriet:
"Freya´s Tears"
Gustav Klimt

"Judith II"
Gustav Klimt


"The Embrace"
Gustav Klimt

"Portrait of Adele Bloch-Bauer I"
Gustav Klimt

"Portrait of Emelie Flöge"
Gustav Klimt

"Water Serpents I"
Gustav Klimt


"Water Serpents II"
Gustav Klimt

"Life and Death"
Gustav Klimt


"The Kiss"
Gustav Klimt
"Danae"
Gustav Klimt
Gustav Klimt (1862-1918)