tisdag 28 januari 2020

Vykort från Wien - En Adolf Hitler-utställning

Inledning:
debatten bland de lärde och forskarna sågas Adolf Hitler (1889-1945) totalt som en ren nolla inom konsten, men jag själv har en avvikande åsikt. Hitler saknade inte alls kvaliteter, men han saknade motiv.
Rent tekniskt tycker jag hans akvareller håller mycket hög klass, men motiven är ju kanske inte så spännande. Han målade som en arkitekt idag målar byggprospekt som ska se bra ut.
Men vid den här tiden var Hitler bara 20-25 år, och levde under mycket knappa omständigheter, till skillnad från andra konstnärer och målare med utbildning, ateljé och resurser. Ändå kan man konstatera att den senare mästaren Vassily Kandinsky, runt 1910 målade i samma stil som Hitler, mest landskap och hus. Kandinsky kom in på abstraktion först senare, och hittade där något eget som han kunde utveckla.
Hitler målade ju sina alster för att sälja till enkelt folk på gatan som vykort för en liten slant. Det måste man komma ihåg. En annan samtida konstnär, Gustav Klimt, målade för den rika överklassen, och då blir ju infallsvinkeln en helt annan.
Med detta i åtanke, hade även Adolf Hitler mycket väl kunnat bli en mästare inom måleriet, om han kommit in på konsthögskolan i Wien och fått de rätta uppdragsgivarna.
Hitler målade mestadels realistiskt och ansågs därför ointressant av den tidens konstexperter, som vurmade för de nya modernistiska trenderna.
När Hitler senare kom till makten tog han hämnd på modernisterna och bannlyste all modern ”degenererad” konst. Nazisterna ordnade en stor utställning med abstrakt konst, där man gjorde sig lustiga över den nya sjukliga konsten. Tavlorna hängdes upp huller om buller och skulle visa på konstnärernas bakomliggande vansinne. Dessutom anklagade man ”de moderna” för att vara del av en konspiration mot samhällets moral. Två miljoner tyskar såg denna utställning, och de flesta höll då med om att modernismen faktiskt var ”sinnessjuk”.
Däremot hyllade nazisterna barockmålaren Johannes Vermeer, som var ultrarealist.
Handlade nazismen egentligen om en kränkt, hämndlysten konstnär?
Det är en fråga man i det här sammanhanget kan ställa sig.
Refuseringen av Adolf Hitler kom i alla fall att sluta med förskräckelse. Men det är en annan historia. Nu tittar vi på hans målningar, så får ni bedöma själva vad han gick för.

Galleriet:
1. "Kvinnoporträtt"
Adolf Hitler

2. "Gata"
Adolf Hitler

3. "Kontorsmän"
Adolf Hitler

4. "Slottet"
Adolf Hitler

5. "Historisk byggnad"
Adolf Hitler

6. "Parlamentet"
Adolf Hitler

7. "By"
Adolf Hitler

8. "By II"
Adolf Hitler

9. "Lada"
Adolf Hitler

10. "Stilleben"
Adolf Hitler

11. "Skiss av ett vattentorn."
Adolf Hitler 
Tysklands diktator Adolf Hitler år 1933.