söndag 28 februari 2021

Tabun

Okej eller inte okej?
Att ge sig in i en diskussion om världens och samhällets tabun, behöver man nästan vara professor för, det är en djungel. Skulle man lista alla världens förbud och tabun, skulle man snart inse att ”man inte får göra nånting”. Förlåt mig att denna krönika inte är heltäckande, men jag gör en kort översikt utifrån mitt perspektiv, bara så att vi kommer in i ”tabu-tänket”.

Till att börja med kan vi ta ett par tabun inom maten. Israeliterna har sitt koscher. Det innebär inom matlagningen bland annat att man inte får koka nötkött i mjölk. Det vore att vanhelga Guds skapelse, att först mjölka kon, sedan slakta henne, och till sist koka köttet i hennes egen mjölk. Ja, man får rysningar av resonemanget. Så är det alltså i Israel sedan urminnes tider, men inte i Sverige. Däremot passar vi oss här för att äta ägg till kycklingkött. Det vet jag ingen som gör. Det är Sveriges koscher, utan att någon ens nämnt det. Förrän nu.

Muslimerna äter ju inte fläskkött, och den idén har man hämtat från Bibelns Gamla Testamente. Det går tillbaka flera tusen år, och bottnar i tanken att grisen är ett äckligt och smutsigt djur man inte ska befatta sig med. I Sverige har vi däremot alltid räknat fläskkött som en delikatess, på grund av dess mörhet och smak. Där har vi en kulturkrock. Är man kristen och kan sin Bibel, är det tabu att äta räkor, kräftor, krabba och hummer, eftersom Bibeln förbjuder förtäring av djur med fler än fyra ben. Insekter skulle då också gå bort, som forskarna vill få fram på borden nu. Är man kristen får man heller inte äta orm eller ål, ty man ska inte äta det som slingrar sig.

Vad har vi för moderna tabun kvar i Sverige nuförtiden då?

Ett stort tabu bland folk är övervikt och fetma. Ett annat är dålig hygien och att vara ovårdad. Det är heller inte populärt ”att vara ful”. Skönhet är idealet i dag. Svenska par knullar officiellt inte för att de är kåta på varandra, utan för att göra barn. Det är fortfarande tabu i Sverige att vara kåt. Det vill ingen prata om, särskilt inte kvinnorna. Röka skulle alla göra på 1960-talet, men genom ändrade attityder har det blivit ett starkt tabu också i dagens samhälle. Vårt sista juridiska tabu är narkotikan, och så är det i stora delar av världen. På många håll i Sverige är det tabu att vara avvikande, man ska vara som alla andra. Smälta in. En något friare kultur kring detta finns i våra storstäder. Att vara alkoholist är känsligt också. Även det är ett tabu. Ett klassiskt sådant.

Länge i Sverige var sabbatsbrott ett stort tabu. Söndagen, Herrens vilodag, skulle helgas med nykterhet och stillhet. Man fick inte dansa, inte köpa och sälja, inte arbeta och lyfta. Idag har vi en förändrad attityd till detta, men det är ju inte säkert att Herren Gud har ändrat sig i sin himmel. I så fall begår de flesta svenskar sabbatsbrott varje vecka. Inte så bra för hälsan kan vi säga, det kan medföra förkortad livslängd, men det är en sak bara Gud vet.

Att inte behärska svenska språket till fullo, får personen att framstå som dum, vilket är tabu i många mer bildade kretsar, som t.ex. bland akademikerna. Alla svenskar ogillar stavfel i tidningen, det vet vi.

Dubbelmoral är tabu i dagens Sverige, d.v.s. att säga en sak och sedan göra en annan. Det här är något många politiker faller på. Och så har det i princip alltid varit. På liknande sätt förhåller det sig med företeelserna falskhet och hyckleri.

I Sverige gäller det att leva som man lär.