måndag 1 februari 2021

Det vanligaste yrket i Sverige

Butiksjobb är ett vanligt yrke,
men inte det vanligaste.
Det är påfrestande att varje dag vakna till ett intet. Dagarna har inte längre något att ge. Allt som är något är på kvällarna. Ulf Lundell går till ateljén och målar. Munkarna bakar och stöper ljus. En del tar en tur på skidorna, och en del tar en tur till Systembolaget och laddar upp.

En nyhet om dagen, inget på tv. Dagar som hasar sig fram. Är det Monty Python som hittat på det här? Solen grinar fult i tristessen. Ännu en dag i skyttegravarna. Man kanske skulle skaffa hund? Det vi vet är att ett antal kändisar kommer att dö även denna vecka, frågan är bara vilka. En kvinnlig f.d. politiker mördar sin kollega på nattjobbet hos en brukare. Detta sker i Trollhättan. Sådant kan alltså hända den bäste, men jag rekommenderar ingen att ta efter. Det blir inte så många skratt på Kumla. Det här betyder kort sagt att samhället är infekterat av hat nu, och att smockan hänger i luften överallt. Jag märker samma tendenser i min närbutik, det är ibland nära att det spårar ur där också. Vissa butiker i Sverige har under senare år helt sonika bränts ned av arga kunder. Ja, och i viss mån kan jag förstå det. Personalen börjar bli assholes överlag.

När det känns som om gudarna bara ger till vissa tappar vi tron på livet och samhället. Då blir det trendigt att vara en så stor jävel som möjligt. Samhällsmaskineriet börjar gnissla.

Vi skall älska mörkret mer än ljuset, profeterar Bibeln.

Miljonären och villaägaren Roffe sitter bara och röker och dricker ute på vischan om dagarna. Men allt man gör i stan tycks förolämpa de yrkesverksamma. Därför är synd synd, enligt himlens löjliga regler. Kan inte alla unna sig, får ingen unna sig, liksom.

Den största yrkesgruppen i Sverige är vårdbiträdena. Den näst största gruppen är de butiksanställda. Dessa två stora grupper är inga vinnare i livets ekonomiska lotteri, men de är samhällsviktiga.

- Vad gör Ingrid Swede idag?

- Ja, hon jobbar väl inom vården eller sitter i kassan på Ica.

Precis så är det i Sverige. Det är orättvist mot de som jobbar att sitta och njuta av livet i veckorna. Möjligen går det för sig i helgerna.

Den tredje största yrkesgruppen är grundskollärarna. De är också sådana där duktiga typer. De måste ju vara goda förebilder för barnen. Ska man gå hem i Sverige ska man tänka som de som jobbar till usel lön. Det gäller de allra flesta på listan över våra 30 vanligaste yrken. Det handlar nästan bara om låglönejobb med dåliga arbetsvillkor. Listan är sammanställd av SCB.

Jag anar nu att Sverige är fattigare än vad som påståtts i media. Jag ser framför mig 7 miljoner proletärer som alla sitter i lägenheter och drömmer om ett hus på landet, där de ska leva i harmoni med naturen och finna lyckan. Men konkurrensen om sådana gårdar och hus är nu stenhård, därför skjuter fastighetspriserna i höjden. Men så har det ju varit i 30 år nu. Staden betraktas som helvetet, och vischan är paradiset. Så går resonemangen allt mer.

Den femte största yrkesgruppen är barnskötarna, ett dåligt betalt jobb det med.

Inofficellt finns en annan dold yrkesskara som är ännu större än de hittills nämnda, och det är kulturarbetarna. De uppgår till hela 5 procent av alla yrkesverksamma, vilket då innebär 250 000 personer. Ca 200 000 svenskar arbetar i butik som jämförelse. I kultursektorn är konkurrensen mördande. Jag tror inte det finns så mycket avundsjuka någon annanstans, utom möjligen då bland tjejerna inom porren. Kanske 250 personer i denna stora grupp ges utrymme i media. Då förstår ni själva hur oddsen ser ut i den branschen. De flesta tjänar nästan inga egna pengar alls.

Det stora flertalet individer i Sverige är alltså ekonomiska olycksfåglar som tycker synd om sig själva i livet.

Nästan alla i Sverige är ekonomiska förlorare i kapitalistisk mening, därför är också chanserna små att kunna jobba sig upp ur skiten.

För det försöker alla göra idag med näbbar, klor och alla till buds stående medel.