torsdag 18 februari 2021

Har vi en börsbubbla?

Derivat pressar upp kurserna.
I Efter fem varnar man nu för att vi har en börsbubbla. Fler och fler börjar känna farhågor för en sådan. Börserna i världen är nu uppe i all-time-high. Jag känner mig också orolig för en ny marknadskrasch.

Anledningar:

- Coronadödsfallen i världen ökar drastiskt, trots vaccineringar.

- Marknaden har inte så mycket lockvaror kvar att sälja.

- Sparandet är nu större än konsumtionen. Alla sparar ju.

- Radio och reklam-tv levererar inte behållning längre.

- Coronan har fått hjulen att tvärnita i många branscher.

- Folk har fått sig en psykologisk knäck av viruset. Frågan är om samhället verkligen kommer tillbaka ur krisen.

- Jag själv har svårt att se grejer jag vill köpa just nu. Marknaden för stora konsumentgrupper kan vara mättad.

- När börsen är uppblåst genom spekulation, går det väldigt fort nedför, eftersom spekulanterna ofta är nervösa av sig. De vet att det här är luft vi har och de ligger inne med derivat och måste dra sig ur snabbt för att inte förlora stora pengar.

- Den här vändningen på börsen kan rimligen inte motsvaras av verkligheten, eftersom de flesta verksamheter blöder pengar fortfarande.

Ska man då sälja av i detta läge, placera pengarna i en räntefond och invänta en dip?

Det beslutet måste var och en ta själv, men jag tycker det känns vettigt att ta en liten paus här. Man kan alltid köpa tillbaka senare, förhoppningsvis då med rabatt. Daytraders gör ju affärer varje dag. Det viktiga är att skydda kapitalet, och med alla derivat och specialpapper som finns på marknaden så luktar det här nu rysk roulett för mig. Har man OMX30BULLX10, och börsen backar 10 procent, blir pappret värdelöst. Och liknande derivat är nu mycket populära bland framförallt de unga spekulanterna. Gambling har i mångt och mycket ersatt fundamenta, och då brukar det i slutänden bli oroligt på marknaden.

Mitt tips är att vi kommer att se en förnyad börsoro någon gång under det närmaste kvartalet.  

Fotnot:

Enligt fundamental analys ska börsen normalt spegla det värde som finns i bolaget om man skulle sälja det. Låt oss säga att banken X har totalt 2 miljarder i tillgångar, då ska också det totala aktievärdet vara 2 miljarder. Men nu fungerar inte marknaden alltid så perfekt. Vid vissa tidpunkter kan aktien t.ex. signalera att bolaget är värt 4 miljarder, vilket då inte är sant. I ett sådant läge har man en spekulation i bolaget, och då är det farligt att köpa, eftersom kurserna har en tendens att justeras till rätt nivå över tid. X-aktien kommer att rasa på grund av att den blankas ned av investerare som vet vad banken X egentligen är värd.

Vi kan också titta på exemplet med Gamestop. Kursen tiofaldigas på kort tid, men har något hänt med bolaget? Säljer de nu tio gånger fler spel? Nej, de tjänar inte mer pengar och är heller inte mer värda. Det hela är en ren spekulation, en bubbla. Några dagar senare får blankarna ned kursen med 50 procent och aktien korrigeras till en rimligare nivå.