måndag 15 februari 2021

Gevatter Tod - Sie kommen! (2020)

Gevatter Tod är en ny tysk deathmetalgrupp från Berlin. Sie kommen syftar på att vi alla vandrar mot vår egen grav utan att inse det själva. Drick ur ditt glas, se Döden på dig väntar, skaldade Bellman på 1700-talet.

Det vi tycker är livet, ser för vissa makter ut som döden, och det är för att inte så många har klurat ut hur gudarna tänker kring livet. Döden har synden, därför är synd död, och det är förmodligen just vår synd som tar livet av oss till slut. Kyrkan har kaffet, kan man skoja till det.

Det råder litet delade meningar bland di lärde om det är Djävulen själv som agerar som liemannen, eller om Döden är en fristående makt. Ja, även Gud kan ibland döda människor, det visar exempel i Bibeln. Enligt ockult medeltida tro styrs denna värld av fyra högre makter: Gud/solen, Djävulen, Döden och Fru Fortuna. Fortuna sköter lyckohjulet och pengarna. Det här är grejer man får fundera på litet grand. I allmänhet är dessa makter osynliga eller maskerade på olika sätt. De vill verka, inte synas, precis som dagens storkapitalister, t.ex. familjen Wallenberg i Sverige. De enda som inte är blyga i denna värld är utvikningsbrudarna. Jag undrar hur det hänger ihop. Det skulle ju kunna vara så att de gömde sig också, men tjejer vill nästan alltid visa upp sig. 

En välsignelse eller en förbannelse?

Förmodligen det sistnämnda.