torsdag 18 juni 2020

Världens längsta roman

Solkungen Ludvig XIV regerade
i Frankrike år 1653.











Världens längsta roman är på 13 000 sidor och heter Artàmene eller Den store Cyrus. Den är från 1653 och skrevs av fransyskan Madeleine de Scudéry och hennes bror Georges de Scudéry. Det är en nyckelroman där samtida personer, bland annat drottning Kristina, skildras i förtäckt form som antika personer.
Titeln på detta jätteverk slår inte an, och den är menad att vara litet knölig och löjlig. Ingen som heter Cyrus är särskilt stor. Det är menat som en ironi. Och ännu mer ironiskt är det första namnet, Artàmene. Det rimmar inte direkt på hjältenamnen Hector eller Akilles. Man ska förstå att här talar vi i gåtor, detta är en nyckelroman. Det är 1600-talshumor. På svenska idag under en totalitär regim hade jätteromanen kanske hetat Jebbadoull och den store Rune, i fri översättning. Det låter verkligen som ett skämt det med, särskilt när det summerar 40 bands innehåll. Då blir alla förtryckta underhuggare nyfikna och vill läsa.
Enligt vad jag förstår skildrar syskonen Scudéry främst adelns och överklassens tabubelagda och hemliga kärleksaffärer vid denna tid. Det blev förstås skandal, och drottning Kristina, en av de utpekade, försökte få romansviten indragen, dock utan att lyckas. Det hela är en svart komedi. Boken eller bokserien är skriven under barocken, och då skulle allt vara överdådigt, överdrivet och preciöst.
Bonniers Världshistoria är vid en jämförelse på ca 7000 sidor. Bibeln har ca 2000 sidor.
Marcel Prousts verk På spaning efter den tid som flytt spänner över 4000 sidor. Karl Ove Knausgårds romansvit Min kamp är på 3600 sidor.
I väntan på döden som jag just nu skriver på och ni läser utdrag från här på T-729, tänkte jag arbeta med fram tills jag avlider. Den får gärna bli på 4000 sidor. Det gör inget. Det skulle då förmodligen bli Sveriges till omfånget största skönlitterära verk.
Ett kommande storverk.