fredag 5 juni 2020

Meningen med livet - del 2

Mahatma Gandhi (1869-1948).












Nuförtiden tror jag inte så många svenskar på allvar funderar över frågan vad meningen med livet är. Man vill bara verka normal utåt sett och smälta in. Vara en Svensson och bilda familj, skaffa barn, äta, dricka, knulla, titta på tv och åka på semester som alla andra. Skaffa hus och bil. Hålla sin häck borta från psyk.
Meningen med livet pratas det ju inte så mycket om i svensk media, eller på kafferasterna. Ingen har några klara svar att ge.
I Nyhetsmorgon verkar man anse att meningen med livet är maten. De lagar mat hela tiden. Och så är det för mången svensk. Det är den väg där alla vältrar sig. Man lever för sinnenas njutningar, vilket då är motsatsen till Herren Guds vilja. I stort sett samtliga svenskar lever alltså tvärtemot vad man ska göra. Alla har fel utan att inse det själva, vilket är ett spännande drama att följa.
Men svaret på frågan är att försöka minska sina njutningar, precis som Mahatma Gandhi gjorde på sin tid. Man ska utsätta sig för fasta, askes, sexuell avhållsamhet, renlevnad, meditation och kontemplation bland annat.
Genom dessa åtgärder kommer man att förandliga sig och till sist kuva denna låga värld till fullo.
Det är målet.
Och förmodligen också det svåraste som finns.
Det är det som kallas visdom.