torsdag 25 juni 2020

Vad är synd enligt Bibeln?

Horeri och girighet är klassiska synder.
















Efter att ha läst ett antal profeters utsagor i Gamla Testamentet kan jag identifiera nedanstående företeelser som synd, utöver de mer givna 10 budorden (ett par budord har vi med här också). Jag har alltid undrat litet över detta med det gamla syndbegreppet. Och det är ju bra att veta hur Gud tänker också.

Detta är synd enligt Bibeln:

1. Att starta krig mot andra nationer.
2. Horeri, vällust och brunst.
3. Att fara med osanning och ljuga.
4. Dryckenskap.
5. Falska profeter.
6. Att inte tro på vad äkta profeter säger.
7. Lyxliv.
8. Unga kvinnors otuktiga fåfänga och utsvävningar.
9. Att inte bry sig om mindre bemedlade.
10. Rättsröta. Att döma oskyldiga och låta skyldiga gå fria.
11. Våld och mord.
12. Att svära.
13. Att ha avgudar och beläten.
14. Att tro på ormar och vilddjur.
15. Högmod. Att tro att man är större än Gud.
16. Att vara ond och ondskefull mot sina medmänniskor.
17. Att konspirera mot andra människor.
18. Att samla rikedomar och bara leva för egen vinning.
19. Strängaspel/musik.
20. Fester och uppsluppna bröllop under prövotider.
21. Att vanhelga Herrens vilodag, sabbaten (vår söndag),  med arbete, inköp eller alkohol.
22. Att häda Herren Gud.
23. Fläskkött och blodiga biffar.
24. Frosseri.
25. Att dölja vad som är synd och orent för folket och de yngre.

Men hur kommer det sig då att de som inte erkänner Gud och synd ofta klarar sig i alla fall i livet, när vissa av oss vet att Herren de facto existerar? Jo, därför att de instinktivt gör mycket rätt ändå, och handlingar väger tyngre än ord i denna värld.
Det judiska folket anser att vin är tillåtet under sabbaten. Det verkar inte Gud gilla, för precis när jag skriver detta försvinner solstrålen på väggen, som en signal. Av tradition brukar det mesta vara stängt i Israel under sabbaten. Poängen är bland annat att man inte ska köpa och sälja på Herrens vilodag. Det är det Gamla Testamentet säger. Men i mer sekulära städer som Tel Aviv, går man alltmer ifrån dessa gamla regler och butikerna och restaurangerna har öppet som vanligt.
Tidigare i svensk historia helgade man sabbaten även här, d.v.s. kyrksöndagen. Sabbatsbrott var ett relativt allvarligt brott i Sverige så sent som fram till mitten av 1800-talet, ja faktiskt ända fram till 1912. Straffet var böter om 20 kronor. Det motsvarar ca 1000 kronor i dagens penningvärde. All utskänkning av alkohol var förbjuden under sabbaten, och rusdrycker fick bara förtäras i samband med måltider, inte drickas separat. 
Skriftställaren Magnus Jacob Crusenstolpe (1795-1865) anklagade i sin egen publikation Sveriges Konung för sabbatsbrott eftersom man utnämnt en officer på en söndag. Karl XIV Johan exploderade av förnärmelse och dömde Crusenstolpe till tre år på fästning. Folket rasade över den hårda domen och Crusenstolpe-kravallerna utbröt i juni 1838. Stockholm befann sig under några dagar på gränsen till revolution.
Israeliternas största högtid är Jom kippur, Försoningsdagen, då man ber Herren Gud om förlåtelse för sina synder och fastar i ett dygn. Jom kippur är nuförtiden den enda högtiden då hela Israel har stängt.
För att blidka Herren Gud har judarna, liksom de gamla grekerna, traditionellt praktiserat mat- och dryckesoffer. Man ska alltså inte äta och dricka upp allt själv, utan lämna litet åt Gud.

Men varför göra en stor affär av människor som syndar? Vad är själva poängen med det?
Ett kort svar på den frågan är att ett syndigt samhälle fungerar inte i längden, utan det kommer att krascha. Det visar historien, och det visste man förr. Ett samhälle behöver inte bara lagar utan också moral för att fungera. Sedan är rena handlingar helt enkelt Guds vilja, och då är det bara för oss människor att lyda. Vem kan ifrågasätta Herren? Han har ju talat till Israels profeter.

På många sätt har Sverige redan blivit helvetet på jorden, som det ser ut idag, och det beror just på majoritetens stora synder.
Det var det Bibeln ville varna för en gång i tiden. Vi får se om det hjälper oss nu att vara efterkloka.

Hantera coronakrisen som en munk - artikel i SvD

Birgittasystrarnas hemsida