Att göra egen thaisås är busenkelt. |
Det här är ett recept jag hittat på själv med litet ledning
från nätet. Det färdiga resultatet påminner väldigt mycket om de stora Santa
Maria-flaskorna med Sweet chili sauce, och är bra att ha till tonfisk, grönsaker
och ris, eller kyckling och ris.
Börja med att göra en klassisk kinesisk sötsur sås. Det går på 5 minuter.
Du behöver följande:
1,5 dl strösocker
4 msk ketchup
1 dl ljus vinäger
1,5 dl vatten
1 msk Kikkomansoja
2,5 msk potatismjöl
Gör så här:
Koka upp allt utom potatismjölet i en liten kastrull.
Dra av kastrullen och vispa i potatismjölet. Klart.
Nu ska såsen thaikryddas.
Du behöver:
0,5 tsk salt
4-5 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
0,5 tsk tabasco
Eventuellt kan du ha i hackad stark feferoni
Blanda ned allt i kastrullen.
Låt svalna.
Häll upp genom en tratt i en lagom glasflaska och förvara i kylen.
Du sparar ca 15 kronor per sats, och det är ett bekvämt sätt att alltid ha en god och fettfri sås hemma.