fredag 21 november 2008

Är teokratin Iran en mönsterstat?


Iran är ju officiellt ett mycket fattigare land än Sverige. Dom ligger på 85:e plats i välståndsligan med sin genomsnittsinkomst på 18 000 kr om året, medan vi ligger på åttonde plats med våra 260 000 kronor per år.
Men detta är inte riktigt hela sanningen. Inkomsterna för iranierna är visserligen små, men utgifterna är ännu lägre eftersom alla är fattiga. Dom kan i stort sett unna sig samma saker som vi, bortsett kanske från längre New Yorkvistelser och BMW:s. I övrigt är Iran ett välskött land, rentav en mönsterstat. Bland annat av den anledningen att alkohol är totalförbjudet, en mycket klok åtgärd av mullorna och regeringen. Inte alltid så kul för folket, men desto nyttigare.
Och så är Iran en teokrati dvs. en Gudsstat där landets lagar utgår från Koranen. Litet kontroversiellt för oss kanske, men det har utan tvekan en positiv effekt på befolkningen. Där behöver man aldrig känna sig vilsen. Där vet man vad som gäller hela livet, nämligen att följa Koranen och tjäna Gud från vaggan till graven. Det medför något som för oss liknar stora begränsningar i livet, men också stor trygghet i och med att det är samma spelregler för alla.
I denna sin filosofi är Iran självfallet skjutjärnsstatens USA:s raka motsats. Inte undra på att dom ständigt ligger i luven på varandra. Och om Iran är världens enda existerande riktiga Gudsstat, vem tjänar då deras ärkefiende USA?
Det får ni lista ut själva…
Ofta ses ju Sverige som världens främsta mönsterstat, men jag tror den bilden är oriktig. Vi gör ju hela tiden vårt yttersta för att utvecklas mer och mer i riktning mot vår storebror USA, vilket tyder på att vi inte alls känner oss nöjda med oss själva. Kanske skulle vi må bättre av att följa Irans väg? Det är inte omöjligt.
Det var som bekant i trakterna av Iran-Irak civilisationen föddes för ca 8 000-10 000 år sedan.
Det var här man uppfann vinet, ölet, hjulet och skrivkonsten. Vissa troende forskare har till och med härlett Edens lustgård till det gamla Iran. Det här är kulturens verkliga vagga.
Och fajten mellan USA och Iran blir då som en fajt mellan en muterad, beväpnad jättebebis mot en uråldrig vis man. Utgången är oviss.
USA befinner sig mentalt där Iran-Irak befann sig för ca 4 000 år sedan, på Babylons tid; i sin späda ungdom, i en syndens epok Iran har passerat för länge sedan. I själva verket är det Iran som är världens modernaste nation - och samtidigt den anrikaste.
USA som i sin infantilitet bara begriper sig på muskler, tunga vapen och pengar har egentligen ingenting att lära oss svenskar. Det är det vi måste börja inse. Vi tittar år fel håll som vanligt.
Fotnot: Det gamla Babylon är numera inneslutet i en amerikansk armébas.