lördag 25 oktober 2008

Styr det övernaturliga världens börser?

Sten Sjögren spekulerar i GP

Att djävulen gärna dyker upp på börsen är ju en klassiker. Hur många stora och ödesdigra världsskeenden har inte haft sin kick-off i börser som faller samman? Det är självklart Lucifers verk. Alla giriga själar som tror sig enkelt kunna göra storkovan och så blir de utfattiga istället. Det är djävulens svarta humor.
Som jag skrev tidigare vill djävulen ha en i gränszonen hela tiden eftersom man är som sårbarast då. I det läget har han fått hela den amerikanska ekonomin, det område i världen som just är känt för att vara skrajast för honom. De har all anledning. Det är världens starkaste och betydelsefullaste ekonomi, ändå är sparandet i stort sett obefintligt. Det vill säga man bränner konstant allt man har och gärna litet till. Man lever bara för dagen och litar blint på att det alltid ordnar upp sig. I värsta fall genom att man tar två extrajobb. Det är den sköna amerikanska optimismen och livsglädjen. Den ska de ha uppskattning för – men det är också tecken på något annat. Att man aldrig kan få nog och aldrig förbereder sig för morgondagens eventuella problemställningar.
Varför är då djävulen så närvarande i USA? Jag kan se två förklaringar direkt. Dels kan det bero på förbannelser från ursprungsbefolkningen som hemsöker de vita. Dels kan han härledas till landets gigantiska porrbransch vilken givetvis är syndens främsta näste på jorden. Och eftersom allt som sker sprider sig som ringar på vattnet så är det inte så svårt att lägga ihop två och två i detta fall. Jehovas Vittnen kallar ju USA för ”det nya Babylon” som bedriver hor med världens sköka. Jag tror bibeltolkarna kan vara ganska nära sanningen i detta fall. Det är enkel logik om man inser att allt som sker har en högre inneboende sanning än vad skenet visar upp.
Nästan allt västerlandet kretsar kring är egentligen synd. Det är det man kommer på undan för undan. Det är det jag ser nu. Det är därför vi lever så farligt i dessa dagar. Och det är därför vi tvingas leva med vår fruktan.
För vi lever på lånad tid från den säkra himlen och vi har tappat greppet om vad som är rätt och fel.
Som vår livsstil ser ut i dag är vi nästan alla Satans omedvetna lärjungar. Och det är det vi får ta konsekvenserna av nu när världen börjar krisa.