torsdag 16 maj 2013

Österlenmordet


”Österlenmordet”
Ett alternativ till julhelgens Fjällbackamord

Storyline 

Inledning:  Först en detaljerad skildring av mordets utförande, men man vet inte vem man följer.
Så att det blir action direkt.

Kapitel:

1. En berömd författare, Carl Sundhblad, på Österlen hittas mördad med 8 skott tillsammans med sin flickvän, i deras sovrum (a sexcrime?)

2. Det enda uppenbara är ett par skoavtryck i leran, uppenbarligen av ett par gummistövlar.

3. Werner Gunnarsson vid Simrishamnpolisen kallas in och lyckas få fram genom teknisk analys vid SKL, att mordvapnet är en Walther PPK med ljuddämpare, och att gummistövlarna burits av en man på ca 80-90 kg med stl 45 i skor

4. Misstankarna riktas direkt mot personerna i mordoffrets närhet, konstnärskollektivet på Österlen. Författarna Jarn Björnsson, Roland Axell och Östen Klasson tas in för förhör och check av alibin.

5. Spåret pekar mot den ärrade silverryggen Jarn Björnsson. Även skostorleken matchar. Och, resonerar Werner Gunnarson, mordet är ju lite James Bond-aktigt (Bond använder PPK), och Jarn Björnsson gillar att leka helgonet i svensk media. Match igen.

6. En period följer när utredningen kör fast, och ”WG” börjar misströsta och det blir alltmer whiskey om nätterna, och allt sämre vanor. Han är ytterst nära att ge upp. (Och kvällspressen i Stockholm mer eller mindre tvingar honom att lämna över fallet till Rikskrim)

7. I Stockholm kokar det av ilska mot polisen som ”inte gör något” när nu vår nationalskald är mördad. Gråt och tandagnisslan och uppretade rubriker. Stämningen piskas upp. Skandalen lurar runt hörnet, och den polisiära situationen blir alltmer pressad.

8. Efter en tankeväckande film en sen kväll får Werner ett infall. Kanske att mordet är ett beställningsjobb eller liknande? Nu börjar det lukta Stockholm om det här fallet, där de stora pojkarna och de stora pengarna finns…

9. Genom att resonera logiskt bestämmer sig WG för att åka upp till Stockholm med en kollega och direkt kasta sig in i lejongropen, (Stureplan) och ”börja luska runt litet”. Rikskrim, nu nere i Simrishamn, jobbar på andra spår.

10. WG och hans assistent, Marie Venngren, tillbringar några veckor 4-5-6 st, på Spy Bar och liknande klubbar och försöker snappa upp något och läsa av stämningen och spana efter ”misstänkta” med något slags motiv.

11. På barerna runt Stureplan är det märkligt nog ingen som tycker synd om den mördade Sundhblad på Österlen, utan man häcklar den mördade rått och cyniskt, och skrattar åt den döde. Vilket WG tycker börjar osa katt.

12. Werner och Marie bestämmer sig för att kalla in alla krognotor från de senaste 6 månaderna för att via kontokortsnummer kunna få fram namnen på alla som rör sig i denna miljö, och stämma av dessa namn mot andra register, t.e.x. militärens utbildningsregister, för att kunna skumma fram misstänkta profiler och killar med elitutbildning.

13. Werner har genom att lyssna på jargongen på Stureplan insett att här har vi att göra med riktigt kallblodiga typer, som i vissa lägen skulle kunna döda överlagt i kallt blod. Kanske att mordet på Carl Sundhblad är någon slags ”manhunting”, en överklasslek? Några som har tröttnat på att jaga rådjur om höstarna i Norrland och istället begett sig till Skåne och börjat jaga författare…? Även om tanken är otäck, så bedömer Werner, att detta är fullt möjligt i detta klientel av medborgare.

14. Med ledning av registerslagningen hittas några grupperingar som verkar intressanta, bland annat ett fallskärmsjägargäng som gjorde lumpen samtidigt och fortfarande umgås.

15. De tas in på förhör och verkar lite nervösa.

16. De är f.d. elitsoldater i 30-årsåldern som lever uteliv och jobbar som fondkommissionärer. Föräldrarna är antingen bankdirektörer eller toppolitiker i Riksdagen. Det här börjar lukta skandal.

17. Efter mycket om och men med tal om hot mot rikets säkerhet o.s.v., lyckas Werner få riksåklagaren med sig och får gå in de misstänktas hem och göra husrannsakan.

18. Man hittar inte mycket, men datorerna plockas in givetvis för kontroll.

19. På en dator hittas en krypterad fil som bränns en aning och med hjälp av Linköpings Universitets superdator knäcker man lösenordet på några veckor.

20. Filen innehåller en detaljerad beskrivning av illgärningen, som har uppstått som en vadslagning om det i Sverige går att genomföra ”perfekta mord”, vilket räcker som bevisning och åtal väcks och alla fälls för överlagt mord till livstids fängelse.

Slut.