torsdag 23 maj 2013

CHANS TILL SNABBA CASH


Det finns en riskfylld placeringsmöjlighet hos många banker som kallas Warranter.
Det fungerar ungefär som Bear- och Bullfonder där man spelar på uppgång eller nedgång för ett visst värdepapper, tex Volvo B på Stockholmsbörsen.

Du får som placerare "satsa" ett valfritt belopp på ett specificerat scenario för som i detta fall Volvo-aktien. Villkoret för en Warrant kan vara att Volvo B ska ha gått upp från dagens kurs 100 kr till 120 kr på två månader. En sådan Warrant i den storleksordningen kan kosta 10 kr.

Om detta villkor (120 kr) uppfylls eller överträffas vid Warrantens förfallodatum blir din värdeökning på Warranten (120-100-10)/10 = 100%.

Om du köpt Volvo B på börsen på vanligt sätt hade din värdeökning blivit (120-100)/100 = 0,2 = 20%
Det betyder att Warranten ger 5 gånger mer än börsen på två månader i detta fall.

Men i händelse av att Volvo B istället skulle sjunka från 100 kr till 80 kr, förlorar du dina satsade pengar.

Så Warranter kan ge väldigt stora vinster snabbt, men är också farliga.

Kanske inte direkt en placering som man rekommenderar till ansvarstagande familjefäder, men hellre till lite yngre, hungriga killar och tjejer som är lagda åt pokerhållet och gillar hög chans/hög risk.

Min rekommendation för de som vill pröva på, är att testa litet försiktigt några gånger i en aktie som man känner till väl, och om det går bra får man höja insatsen efter hand. Men satsa helst inte mer än 10% av ditt totala kapital åt gången på den här typen av högriskplaceringar, om du inte är mycket skicklig och påläst och verkligen vet vad du gör. Men när man går in på marknadsplatsen för warranter så ser man vilka papper andra aktörer tror på, och om det indikerar uppgång eller nedgång.

Och är man ny i gemet kan man ju satsa litet på "favoriten", som på V75.