lördag 13 december 2008

Vad är bra konst?


Det typiska för Spoon River och det som gör den bra, är att det är ett helt nytt grepp. Inte otroligt avancerat egentligen, men väldigt eget. Och det är det som är bra konst, det som är det svåra. Därför är Vilks bättre än Spears. Bra konst får inte vara gjord tidigare. En get med ett bildäck var en ny idé – och då blev det bra.
Därför är deckargenren en bluff. Den försöker måla Mona Lisa gång på gång för att dom vet att det alstrar säkra intäkter.
Lindegren är konst, men inte Karlfeldt och Snoilsky eftersom de döljer sig bakom traditionerna.
För bra konst handlar om att tänka eget, att tänka nytt, sedan spelar det inte så stor roll vad det är. Bra konst är aldrig någon dussinvara, den är något publiken aldrig sett förut.
Alla vill göra bra konst egentligen, men förstår inte principerna för den. Dom tror att dom ska kunna måla Mona Lisa gång på gång och bli stora den vägen.
Som rena förfalskare, som rena plagiat.
Och ungefär likadant fungerar livet.
Det finns fler kopior än original.
Och Britney själv vet ju och erkänner sanningen.
”Jag är en bluff!”, säger hon.
Så ligger det till med många just nu. Dom flesta är just bluffar – och dom vet om det också, precis som Britney.
Och vad betyder geten egentligen?
Den snövita bocken är en symbol för Guds egen perfekta skapelse, och det som gör verket intressant, det kolsvarta bildäcket är en symbol för den förfulande, försmutsande och destruktiva mänsklighetens roll på jorden. Skapelsens egen black om foten.
Konstverket ser helt oskyldigt ut, som en liten kul grej bara, men det är rena bomben, eftersom den antyder att naturen skulle klara sig bättre utan människor.
Genialitet, provokation, enkelhet, dolda budskap och hemlig symbolik – allt i ett.
Ett typexempel på bra konst.