fredag 5 december 2008

Kapitalismens kulisser, bulvaner och målvakter

Det är mycket som mörkas i denna värld.
Vi på botten får aldrig reda på hur det egentligen går för de ansvariga kapitalisterna på ett rent personligt plan. När dom skiljer sig, när dom blir allvarligt sjuka eller när dom avlider.
Det är locket på för jämnan.
Kanske har dom ett helvete dom också, bara det att dom lyckas dölja det?
Kapitalisterna har ju en tradition av att ligga lågt. Dom gör allt för att inte synas. Det betyder att dom har något att dölja.
Ingen vill ju som bekant ge något i denna värld. Det är en ganska bra indikation på att alla känner sig pressade. Då vill man ha mer för att bota sin osäkerhet.
Stjärnorna är kapitalismens kulisser, bulvaner och målvakter.
Stjärnorna ger oss den enda inblick vi får i världen däruppe, den fina världen.
Men det är naturligtvis en fejkad bild vi serveras med syfte snarare att dölja än avslöja sanningen. Självklart är det så – det är ju kapitalisterna själva som betalar kalaset.
Stjärnorna är alltså frontmännen, bulvanerna kapitalisterna gömmer sig bakom.
Själva lever dom skyddade på någon avlägsen Stillahavsö, helt oåtkomliga för massorna de ständigt förför.
Målvakterna för vår galna kapitalism, alltså våra stjärnor, brukar nästan alltid sluta som nerdrogade personliga haverier. Men det betyder inget för kapitalisterna. Det finns så många nya uppkomlingar ur slavlägren som alltid vill ersätta dom gamla. Alla tror att dom ska greja det helskinnade. Alla misstar sig. Alla slutar som vrak, förmodligen som ett slags syndastraff.
Frontfigurerna har en enorm skuld inför Gud och världen och därför går det som det går.
De stjärnor som släpps fram är inte tänkta att hjälpa folket på något sätt, bara hålla humöret uppe på slavarna medan man tar livet av dom.
Kapitalismen som en teaterscen alltså, där det dolda motivet alltid är att vilseleda och suga ur.
Finns det överhuvudtaget något som är äkta kvar i mediavärlden eller är alla konstnärer i själva verket kapitalismens kulisser, bulvaner och målvakter?
Det kanske är frågan man borde ställa sig.

Kuliss: En scenisk inramning med syfte att försköna och skapa en illusion.
Bulvan: En person som för annans räkning företar sig något huvudmannen vill dölja sina egna intressen i. Lettiska för lockfågel. Serbokroatiska för avgud.
Målvakt: En person som mot relativt liten ersättning blir representant för en verksamhet med oärligt syfte. En målvakt är en person som redan har straffat ut sig i livet och har mycket litet kvar att ytterligare förlora.