torsdag 31 juli 2008

"Den oändliga visheten" av Dalai Lama

Dalai Lamas lilla skrift Den oändliga visheten, kan sammanfattas så här;
Han förutspådde dagens klimatproblem redan 1989. Han såg tendenser av girighet som han misstänkte kunde bli farliga för naturen.
Han ser att västvärlden är en kroppskultur. Att den saknar ande och själ.
Enligt Buddhismen beror de flesta av våra problem på våra starka begär efter och beroenden av saker som är felaktiga. Även girigheten är farlig i dessa sammanhang.
Jakten på dessa ting leder till aggressivitet och konkurrensmentalitet som i en förlängning leder till krig.
Ingen kan vara arg och lycklig samtidigt.
Materiell utveckling ger inte inre frid.
Han ser teosofiskt på världens religioner, precis som jag. Ser en gemensam kärna i all religion och menar att läror inte får användas till sekterism och fördomar.
Han förespråkar tankekontroll. Man får inte låta tanken vandra vart den vill.
Vetenskapen skapar precis lika mycket elände som den försöker rätta till.
Han varnar för själviskhet och egoism.
För att nå de riktigt höga nivåerna i samsara krävs en perfektionssträvan, som kallas de sex perfektionerna; givande, etik, saktmod, ansträngning, meditation och slutligen visdom.
Buddhismens tre huvudskrifter behandlar först insikten, sedan levnadssättet och slutligen meditationen.
Målet för varje buddhist är att bli fri från tidigare livscyklers negativa återverkan, d.v.s. karma, och slippa återfödas igen. Först då kan existensens lidande upphöra. Denna nivå kan endast uppnås i sinnet, vilket bevisar att själen är viktigare än vår kropp.
Dalai Lama menar att vår drömverklighet innebär en högre grad av sanning än vårt grövsta medvetande; vakenheten.
Han menar att det mesta sinnet upplever av köttslig njutning och materiella ting, har en inre kärna av tomhet. Allt kommer och går. Därför är allt egentligen ingenting. (Och därav följer idén om sinnevärlden som illusion = tomhetens verklighet.)
Vidare säger laman att de som är uppslukade av att tjäna pengar och göra karriär reducerar sig till kuggar i ett maskineri och att de därmed missar poängen med sina liv. Det är enligt honom en ytterlighet som måste undvikas till varje pris.
I dödsprocessen erfar man det klaraste medvetandet. I mellanstadiet efter döden fördunklas sinnet. Och ännu mer fördunklas det efter återfödandet.
Människan behöver inte bara bröd. Man behöver andlig föda också.
Vishet grundar sig på önskan att definitivt få lämna kretsloppet. Därför är det av största vikt att till att börja med utveckla en sådan längtan. (Där har schamanerna i Castanedas böcker litet av samma längtan, bort till en högre värld.)
Man blir inte mättad av ordet mat. Snarare hungrigare. Ett faktum som kan appliceras på religiösa läror. De blir meningslösa om man inte omsätter dem i praktiken.
Saxat ur min bok "Själarnas Herre".

Sverige har fint besök i Össjö just nu av en äkta tibetansk lama. Läs mer i Helsingborgs Dagblad; http://hd.se/angelholm/2008/07/31/tibetansk-lama-paa-besoek-i/