söndag 18 april 2021

Filosofi: Michel Foucault

Filosofen Michel Foucault.
Fransmannen Michel Foucault (1926-1984) var 1900-talets mest tongivande filosof. Han funderade mycket kring den officiella makten och hur den upprätthålls genom straff och repression från myndigheternas sida. Foucault var homosexuell med sadomasochistiska böjelser. Han ådrog sig HIV på en bastuklubb i San Francisco och avled 1984 i AIDS bara 57 år gammal. Jag slås av tanken att just det sexuella blir mångas fall i livet, inte minst gäller det skandalomsusade politiker. Det visar vad Gud och folk tittar mest på i syndaregistret skulle man kunna säga. Några av Foucaults sista föreläsningar hade rubriken ”Vad är sanning?”, ett ämne som sysselsatt även mig. Han var skolad i marxismen och var ateist. Hans teorier anses vänsterorienterade och har ofta ignorerats av högern. På 1950-talet bodde Foucault två år i Sverige medan han jobbade på sin doktorsavhandling. En avhandling som blev underkänd. Han lanserade senare en teori om att Sveriges sexuella liberalism var ett knep från Socialdemokraterna för att göra folk mer omedvetna om det svenska systemets totalitära natur. En teori som väckte stor uppmärksamhet på sin tid. Foucaults idéer blev så framgångsrika, att man kom att kalla högermänniskor för ”sjuka”, och att dessa kan och måste botas från sin ”fascism”. Dessa tankar har väl hamnat i skymundan idag, men de var aktuella ett tag. Men så sent som år 2007 var Michel Foucault den mest citerade personen i humanistiska vetenskapliga tidskrifter. Hans inflytande på den västerländska tankevärlden är odiskutabelt. Han har haft teorier om att de som kontrollerar vår sexualitet också blir våra makthavare. På 1800-talet utgjordes dessa av de restriktiva prästerna, men senare ersattes de av psykologerna, som hade sexuell frigörelse på agendan. Själv anser jag, som många andra, Foucault vara en briljant filosof, han har mycket uppseendeväckande att komma med, men han gör ett stort misstag i att bortse från Gud, Djävulen och Döden och dessa evigas makt. På den punkten vet jag att han har fel. Men hans filosofi har ändå väldigt många intressanta vinklar, som fortsätter att locka forskarvärlden vid universiteten.


Här kommer några klassiska citat av Foucault, som visar hur han tänkte:

 

”De flesta människor missuppfattar vad makt är. Men faktum är att makten inte är en institution eller en viss person, utan en komplex situation i ett visst samhälle.”

 

”Den strategiska fienden är fascismen, fascisten i oss alla, i vårt inre och i vår vardag, fascismen som får oss att älska makt och älska dem som utnyttjar oss.”

 

”Det finns former av makt som är osynliga, vilket är det nya normala.”

 

”Det slår mig att i det här samhället har konsten inte så mycket med livet att göra.”

 

”En epok-diskurs blir individen inlemmad i genom utbildningssystemet.”

 

”Rent historiskt har den burgna borgarklassens värsta mardröm alltid varit väpnade uppror.”

 

”Fängelserna är bara en förlängning av alla de disciplinära krav samhället ålägger samtliga individer.”

 

Den straffande lagen skapades inte av vanligt folk, bönderna eller proletariatet, utan av borgarklassen, som ett taktiskt vapen för att införa det särskiljande system de ville ha.”

 

”Kroppen är ett politiskt objekt.”

 

”Det finns ingen makt utan kunskap.”

 

”Olika epoker har olika diskurser för vad som anses sjukt."

 

”Sadomasochism är en intressant förkroppsligad anarki.”

 

”Språket är samhällets meningsbärande enhet, och den sfär där makten är konstituerad och skapas.

 

”Maktrelationer är i ständig förändring.”

 

”Samhället kan liknas vid en pyramid, där de i mitten verkställer toppens order mot dem i botten.”