onsdag 14 april 2021

Astronomi: Hur stort är universum?

Är vår planet en fjärt i universum?
Jorden och hela vår galax färdas med ofattbar hastighet genom universum. Var är vi nu? Vart är vi på väg? Var är vi i morgon? Det tar 200 000 år för ljuset att korsa vår egen galax Vintergatan. Bortom vår galax ligger galaxhopar som kan innehålla hundratusentals galaxer som Vintergatan. Men ändå ser vi bara en pytteliten del av universum från jorden. Vad vi nu tror om världsrymden är att den är åtminstone 11 000 miljarder ljusår i diameter, men den kan vara betydligt större än så. Ljuset färdas med en hastighet av ca 300 000 km per sekund. Det betyder att den förmodade rymden har en diameter på 1026 km. Som ett något avrundat minnesknep kan man då säga att världsalltet har en uppskattad utsträckning på en miljard, gånger en miljard, gånger en miljard km. Det är stort, men inte ofattbart. Hur många lingon finns det i världen? Ja, det finns i alla fall mer än 1015 kronor i kontanter. Alltså innehåller jorden i sig själv evigheten, om än i något mindre skala än där ovan.

När jag nu går ut på balkongen för att beskåda stjärnhimlen lyser bara ett objekt, och det är Venus. I övrigt är himlen kolsvart.

När jag räknade på universums storlek trodde jag först att min miniräknare skulle få spel, men den klarade jobbet utan några som helst problem.

Så märkligt.