lördag 23 maj 2020

Inte kalori som kalori

Typisk skräpmat.














SvD skrev nyligen i en intressant artikel, att forskarvärlden nu alltmer börjar ifrågasätta sin gamla hypotes och lag för bantare, att endast kalorinivån styr viktnedgången.
För mig är dock dessa nya tankar ganska självklara, och det bästa exemplet på att det inte är kalori som kalori för kroppen, är kaninsvält. Äter du bara magert kaninkött, och inte fett och kolhydrater, dör du.
Du kan också dö av kaninsvält om du häller i dig för många proteinshakes om dagarna. Det kallas då proteinförgiftning, och uppstår när 45 procent eller mer av kalorierna kommer från protein. Det har förekommit på senare år att unga kroppsbyggare med helt perfekta kroppar avlidit i ”kaninsvält”, efter att ha pumpat upp sig med massor av proteintillskott.
Och det omvända gäller då också naturligtvis för en ensidig kost med för mycket fett eller för mycket kolhydrater. Då får man också oönskade kroppsliga symptom och biverkningar. Nyckeln är naturligtvis en rik, balanserad och varierad kost, där samtliga grundnäringsämnen, fibrer, vitaminer och mineraler ingår. Och en kost som dessutom innehåller lite gifter och skadliga kemikalier. I de här sammanhangen är det vår biologi som styr, och i första hand stenåldersmänniskan i oss som talar. Dagens fysiologer hävdar att en typisk stenåldersman för 6000 år sedan hade bättre fysik än dagens OS-atleter. Och då förstår man ju att där finns nyckeln till en frisk, sund och stark kropp. Vi kan inte hålla på och konstra till det med flygvärdinnedieter, ananasdieter, choklad och vin-dieter eller liknande. Det är genetiskt dömt att misslyckas. Ska vi vara superstarka och supersunda måste vi leva, äta och arbeta/träna ungefär som stenåldersmänniskorna gjorde, för det har visat sig att de gjorde allting rätt, dock utan att reflektera över det närmare. Idag kan man säga att vi i princip gör allting fel, utan att närmare reflektera över det. Särskilt då när det gäller hur mycket vi anstränger oss rent fysiskt, men också det faktum att livsmedelsbutikerna till bredden är fyllda med osund, fettbildande mat, som kakor, glass, läsk, chips, godis och feta delikatesser. Generellt kan man säga att livsmedelsindustrin vill sälja ut sina restprodukter i förädlad form busbilligt till folket. Men verklig kvalitet tar de facto väldigt bra betalt för, som t.ex. biff, vildlax eller tonfiskfilé för över 200 kr per kilo. Då säger jag till er: köp inte avfallsprodukterna, som engelska chips på Ö&B friterade i valspäck, öppna plånboken lite i butiken och gå in för kvalitetsprodukter i alla kategorier, även om det svider ekonomiskt. Ja, men det är ju så dyrt säger du då. Ja, men hur har du råd med ny bil då, frågar jag? Du sitter och kör en sprillans ny Toyota, men är överviktig, stillasittande och passiv och lever mest på billig falukorv, snabbmakaroner och fryst pizza. Hur ser prioriteringen ut där?
Om vi tittar på våra vackra, smala människor i media, tror ni de inte anstränger sig och tänker igenom sina val vad gäller kost och träning?
Tror ni de är lata, stillasittande och lever på billig korv?
Exempel på mer sund mat.