torsdag 28 maj 2020

Irak då och nu

Ett babyloniskt lejon i Irak.












”Svärd mot kaldéerna, säger Herren, mot dem som bor i Babylon, mot dess stormän och visa! Svärd mot orakelprästerna, de skall stå där som dårar! Svärd mot deras kämpar, de skall slås av skräck! Ty detta är avgudarnas land, de dyrkar skräckbelätena som besatta. Därför skall ökendjur och hyenor bo där, uvar ha sitt tillhåll där. Aldrig mer skall det bebyggas, från släkte till släkte skall det vara obebott. Det skall bli som när Gud ödelade Sodom och Gomorra och deras grannstäder, säger Herren: Ingen människa skall bo där, ingen människa vistas där.”
Jeremia 50:35-40

På den tiden blomstrade förmodligen hela det babyloniska riket, som idag motsvaras av Irak. Dagens Irak består till 92 procent av icke odlingsbar ödemark, så även i denna profetia får Bibeln och Gamla Testamentet rätt.

”Herren skall lyfta sin hand mot landet i norr och ödelägga Assyrien. Han skall göra Nineve till en ödemark, torr som en öken. I staden skall hjordar vila, alla slags vilda djur. Detta är den glada staden som tronade så säker och tänkte om sig själv: Ingen är som jag! Så öde den har blivit, ett tillhåll för vilda djur. Var och en som går förbi visslar och pekar finger.”
Stefanja 2:13-15

Tittar man på den historiska staden Nineve(h) idag på Google Maps, så är den bara ruiner i ödemarken. Bibeln har rätt igen. Det assyriska riket hade sitt huvudsäte i nuvarande Irak mellan 2000 f.Kr. och 600-talet f.Kr.

Sumererna härskade i Irak 3200-2300 f.Kr.

Babylonierna härskade i Irak 2300-2100 f.Kr.

Assyrierna härskade i Irak 2000-600 f.Kr.

Alkohol är lagligt i det muslimska Irak, men inte i Iran. Inte ens turister får dricka i Iran. I Irak får bara icke-muslimer sälja spritdrycker, men spritbutiker finns överallt i Bagdad.

Det skrivs inte mycket om Irak nu i svensk press. Vad pågår där? Ja, typ ingenting. Arabiska tidningssajter brukar vara helt tomma på riktiga nyheter. De är rena ”öknen”. Förmodligen är många av dessa länder fortfarande förbannade av Herren Gud, precis som Gamla Testamentet en gång sade att de skulle bli. Och det blev de på grund av sina fruktansvärda övergrepp på andra folk under sin storhetstid, i synnerhet då på israeliterna, Guds eget folk. Men man tror lite till mans i t.ex. Irak att den gamla goda tiden, den babyloniska tiden, skall återuppstå på något sätt. Man är precis som i Sverige historieromantisk. Men när ingenting av intresse någonsin händer i ett land, och ingen ny storhetstid synes till för folket, då smäller någon av en bomb istället. Så ser det ut i Mellanöstern sedan gammalt.
Här skymtar Herrens långsiktiga plan för jorden fram. Och den går långt tillbaka i tiden.