tisdag 24 september 2019

Stockholmshedonismen

Östermalmshallen - en orgie i mat.











“Det är konstigt att de är så fattiga när vi är så rika”, sade en gång en östermalmare.
Men då svarar jag, det är inte det här med att samla rikedomar livet handlar om. Religionen lär att man ska avsäga sig livets goda för en plats i himlen. Det är ju det munkarna och nunnorna håller på med. Och det är väl de som står Gud närmast. Ju rikare man är, desto fler frestelser. Ju fler ägodelar, desto mer bunden vid den låga jorden.
Hur är det med Sveriges rika och deras religion idag? Har de den kvar, eller har de övergett sin gudstro för vetenskapen? Säkerligen tror de på det materiella i livet. De är materialister. Vilket för övrigt vänsterpartisterna är också. De allra rikaste och de allra fattigaste delar alltså på ett högst oväntat sätt livsåskådning. Båda grupperna har svårt att se något högre i livet. De tror på hus, bilar, båtar och prylar. En materialist tror på sina saker, sina ägodelar.
Men de fria djuren i naturen samlar inte ägodelar, möjligen samlar ekorren nötter till vintern.
När det gäller samhällets materialism har förmodligen de fattigare tagit den inställningen från de rikare. Ideal brukar historiskt sprida sig nedåt i samhället.
Grejen för de fattiga nu, är att inte bara snegla på Östermalm i Stockholm, utan försöka hitta något eget i livet. Vi vet ju redan att rika kan falla i livet också på de mest skilda sätt. Vi får försöka hitta en annan vinkel på livet vid sidan av ekonomin. Det finns tre versioner av livet säger kineserna. Din egen version, andras version och sanningen. Sök sanningen. Tro inte att Östermalm har alla svar.
Religionen på Östermalm idag är ju hedonismen, att leva för sina njutningar, något man tidigare i historien alltid sett ned på. Hedonismen är i sin renaste form långt ifrån någon problemfri religion, som alla förstår, eftersom för mycket av livets goda inte är nyttigt. Vi såg det på miljardären Jan Stenbeck och vi ser det på GW. GW brukar säga att han ägnar sig åt klassiska njutningar i livet. Han har sagt det tidigare. Nu säger han att han saknar sin hälsa. Han är dödssjuk idag.
Det är östermalmarna som sätter tonen i det svenska samhället. Nästan alla tror att de har rätt. Men de har fel.
Hedonism betyder alltså att sätta sina egna njutningar högst i livet.
Ingen annanstans i Sverige finns så mycket delikatesser att tillgå som på Östermalm.
Hedonismen, som förnekar Gud, är också en religion. Det är den religion alla andra religioner varnar för.
Det vill säga satanismen.
De som kritiserar hedonismen brukar kalla den för svinens filosofi.