onsdag 30 december 2020

Nyårsmenyn


Ja, då var det dags för nyårsafton igen, och då vill många ha oxfilé som huvudrätt. I år kostar den 199 kronor kilot på Ica. Det är mycket prisvärt. Det är ungefär halva priset mot normalpris. Något billigare kan man ofta hitta fransyska och ryggbiff, som smakar nästan lika bra. Eller baka in en fläskfilé för 99 kronor kilot. Entrecote gillar jag när den är mör, men ofta brukar man ha otur och få sega biffar. Därför är entrecote vanskligt. Vill man vara ännu mer budget än fläskfilé kan man alltid ta inbakad ugnsstekt fläskytterfié. Smakar mycket bra det också.

Nu går vi över till potatisen, och där har vi fyra alternativ enligt mig: potatisgratäng, klyftpotatis, hasselbackspotatis och pommes frites. Vill man åbäka sig kan man ju fritera pommes själv från grunden, då blir det ett starkt restaurangalternativ i sammanhanget, men vanligtvis kör väl de flesta potatisgratäng.

Såsen de flesta väljer är bearnaisesås. Rödvinssås är ett lättare alternativ, som kanske passar bättre till den feta gratängen, men kör du biff med exempelvis klyftpotatis ska det ju vara bea som ger stadga. Bean har få utmanare en sådan här kväll, så är det ju bara.

I år ska jag ha vit sparris till huvudrätten av praktiska skäl (det är det jag har hemma), men ta hellre grön, det ser snyggare ut. En fräsch grönsallad med en vinägrettdressing på är ännu bättre.

Äter man biff med potatis är det rött vin som gäller. Jag föreslår Côtes-du-Rhône Reserve 2019, 3000 ml-box, 289 kronor. Det har en viss restaurangelegans och torrhet som är ovanlig för lådviner.

Få utmanare har också Toast Skagen på förrättssidan. Det ska vara någon liten hummerkrustad då. Men själv tar jag Toast Skagen.

Vill man vara litet tacky när vi kommer till efterrätterna så blir det Icas kladdkaka för femton kronor med vispgrädde. Men med starkt kaffe och en liten konjak till så blir det ju guld på det också. Annars kan jag tänka mig färdigköpt tiramisu, pecannötspaj eller äppelpaj. Eller man kan köra pistageglass med chokladsås, vispgrädde och mandelspån. Eller man tar lyxigaste Ben & Jerry's-glassen och gör det enkelt för sig. Man kan också tänka sig en mindre mastig crème brûlée eller t.ex. lätt citronfromage. Hade vi varit på Grand Hôtel hade det förmodligen blivit ”slånbärsfromage” kvällen till ära. För på fina ställen ska allt som bekant vara litet udda.

Framåt midnatt är man hungrig igen och då kommer vickningen: kex, ost, frukt, chips, dip och chilinötter. Till en sprudlande flaska skumpa. Av valfri kvalitet. Men man behöver inte lägga tusen kronor på en Bollinger för att bli salongsberusad. Dagen efter är vi ändå bakfulla allihop.

Toast Skagen är tämligen okänt utanför Sverige, till och med i Skagen. Nyårsrätterna utomlands är mindre lyxiga än de svenska nyårsrätterna, mer som julbord.