torsdag 26 juni 2008

Sunt och gott


Sitter du fast i korv och köttbullsfällan av ren slapphet och gammal ohejdad vana?
Det finns alternativ till junkfoodträsket som är billigare, nyttigare, mer etiskt och till och med miljövänligare.
Alternativ som gör gott för både plånbok och samvete – här kommer några av mina favoriter!

Undersökningar hävdar att konsumenterna i butiken jämför i genomsnitt 1,1 varor innan dom bestämmer sig. Det bevisar att folk sitter fast i väldigt stereotypa vanor – det kanske är dags att testa någonting nytt?
Jag själv har kört mycket grönsakssoppor med hembakt bröd det senaste halvåret. Det är busenkelt att laga, busbilligt, busgott och drygt!
Billigare och sundare kan man nästan inte leva…
Ska man börja med en sund vegetarisk kost måste man nästan ha en matberedare och en bra kokbok som till exempel ”Vår Kokbok”.
Den har massor av bra recept på billiga och enkla soppor.
Man kan exempelvis göra 4,5 liter fin äkta italiensk minestronesoppa för 25 spänn. Det blir 1,70 kronor per portion. Satsen räcker en vecka för en person och är supernyttig!

Bulgarisk linssoppa är en annan klassiker i Vår Kokbok. Massor av näring och smakar ungefär som chili con carne, fast är betydligt billigare.

Redd potatissoppa med purjolök och curry är ett annat väldigt gott och prisvärt alternativ till falukorven.

Bönsoppa tror jag inte så många har prövat i Sverige…
Varför då?
Det är jättegott, jättebilligt och jättenyttigt!
Den ger nästan en sundhetskick, så nyttig är den!
Receptet finns i Vår Kokbok.

Rysk Borstj, rödbetssoppa är en ekonomisk vegetarisk delikatess och mycket enkel att göra.
Rödbetor är en rotfrukt som lever ett oförtjänt dolt liv i vår moderna kosthållning.

Vill man leva leva extremt billigt så gör man hemlagad vegetarisk ärtsoppa på torkade gula ärter. Jag har räknat ut någon gång att det är en av de billigaste maträtterna som finns – en krona per portion ligger det på.
Billigare finns inte på kartan!
Dessutom är det ett förstklassigt livsmedel fullt av protein och järn och väldigt fettsnålt.

Ett billigt alternativ till sopporna om man vill ha något ”matigare”, är vegetarisk risotto med frästa rotfrukter och vitlöksfilsås till – det är gudomligt gott!
Har man testat det vill man aldrig äta kött igen, för det finns inget att tillföra.
Såsen gör man på filmjölk som sagt, kryddad med Santa Marias Citrus grillkrydda, en utmärkt kryddblandning som ger både en rund och pikant smak. Ner med ett par pressade vitlöksklyftor och lite salt och det är klart!

Raggmunkar är ett tämligen bortglömt men nyttigare alternativ än pannkakor.
Billigt och gott!

Att göra en stor sats pastasallad är en annan matig och nyttig budgetvariant.
Mycket fräschare än traditionell svensk husmanskost!

Hemgjord arabisk hummus på kokta kikärter är en annan snål vegetarisk delikatess. Bra recept finns på webben; http://www.tasteline.com/
Det behövs bara torkade kikärter, olja, citronsaft och vitlök – en kanongod klassiker från antiken!

Vill man lyxa till det litet rekommenderar jag vegetarisk moussaka. Rätt tillagad är det en sådan smaksensation att man knappast saknar det dyra köttet.

Vegetariska biffar på kokta mixade sojabönor eller linser, är ett mer etiskt alternativ än biffar på nermalda kossor, och bättre även för plånboken, plus att man slipper ”snuskfärsen” som är full av bakterier. Man kan göra fina hamburgare av dom. Man blir förvånad över hur rätt det känns.

Det sista spartipset blir att gå över från kaffe till te, världens billigaste dryck näst efter vatten. Dessutom får man en behagligare kick av te vilket främjar psyket!
Det är kul när billigast är bäst!