onsdag 20 januari 2021

Stanken över Stockholm

I dag stinker det i Stockholm, skriver Expressen. Det är stockholmarnas bajs som luktar från avloppssystemen. SvD spelar fina i kanten och kallar skitlukten för ”en doft av gas”. Men så sitter man ju på Östermalm också och jäser.

Men varför luktar det i dag, när det inte luktade i går?

Jo, för att det är ett straff från gudarna för Stockholms mallighet. Nu säger gudarna: Ni luktar skit, ni är bara vandrande bajskorvar. Lärda brukar säga att helvetet i underjorden stinker också. Symboliken i dagens omfattande bajsdoft skulle då vara att stockholmarna stigit ned i helvetet allesammans. Så måste det vara förstås.

Känn stanken från Enskilda Banken, sa proggarna på 1970-talet om SEB. Man tyckte sig förnimma att bakom den fina fasaden fanns det något riktigt smutsigt och äckligt.

När jag höll på med TM på 1990-talet, kom det kraftiga kloakodörer från Arbetsförmedlingen och fina Åhléns. Arbetsförmedlingen tvingades senare byta lokaler på grund av detta problem. Ja, och sedan har de bytt en gång till. Man har också talat om att FN-skrapan i New York plågas av en återkommande kloaklukt.

Dagens stank över Sveriges huvudstad betyder helt enkelt att Stockholm har blivit äckligt.