torsdag 11 april 2013

Fotbollstestamentet enligt Ibra



FOTBOLLSTESTAMENTET

IBRAS BOK

1:a Kapitlet
Fotbollen är till sin natur en social företeelse, som icke enbart består av individer och deras individuella intressen. Därför bör fotbollens värdegrunder säkras i samhällets gemenskap och icke bara nära vinstdrivande och kommersiella intressen, för att upprätthålla fotbollens traditionella ideal.

2:a Kapitlet
Fotbollens internationella trender och strömningar är av större magnitud än de lokala och nationella. Därför bör nationella fotbollsrörelser i första hand Europaanpassas för att de nationella standarderna ska bli jämförbara.

3:e Kapitlet
Fotbollen har förvisso en andlig gemenskap som ej får underskattas. Dock är fotbollen till sin natur politiskt och religiöst obunden. Tendenser finns trots detta att politisera fotbollen och utnyttja den i andra syften än de officiella, vilket bör beaktas.

4:e Kapitlet
Fotbollen har både lokala, regionala och globala engagemang, vilket ger fotbollen en särställning inom idrotten, oavsett om man ser till antalet utövare eller antalet anhängare. FIFA (Federation International de Fotball Association) och dess roll bör därför stärkas snarare än det motsatta.

5:e Kapitlet
Fotbollens framtid vilar på tradition, historia såväl som på nuet. Träning ger resultat, och resultat ger utveckling åt klubbarna och de internationella paraplyorganisationerna som därvid kan utveckla sporten ytterligare. Paraplyorganisationernas regelverk och målsättningar bör därför förankras på de underliggande nivåerna, allra helst ända ner till regional och lokalnivå, för att skapa en så stark fotbollsrörelse som möjligt. 
VM-final - en av fotbollens höjdpunkter