lördag 8 maj 2010

Världen är i chock

Den här masspsykosen som skapar panik på börsen, den påminner om masspsykosen i Nazityskland. Men den här gången befinner vi oss inte på den politiska arenan, utan på den ekonomiska. Det handlar denna gång i första hand om pengar, men indirekt står hela nationers öden på spel. Det finns alltså klara likheter med 1930- och 40-talen då onda krafter skakade om världen. Det var ju otroligt nära att nassarna tog allting, hela jävla skiten. När nu allt skakar igen, hur ska det då gå för oss små stackare i Sverige? Det vet väl ingen, vi får väl helt enkelt vänta och se.

Men världen är i chock i dag efter den fasansfulla börsveckan. Det märks. I dag lördag känns det som rena undergångsstämningen därute. Vädret är skräckinjagande i sin dysterhet. Folk liksom experter är väl oroliga för vad som är på gång just nu. Oroade över sina besparingar och sin framtid. Alla tycks plötsligt ana det värsta tänkbara.

Själv är jag inte ett dugg orolig för Stockholmsbörsen. Jag tror att den kommer att hämta sig framöver, när paniken har lagt sig. Är man inne på aktiemarknaden får man som bekant ge det hela en tio-tjugo år. Det är den horisont man bör ha för en meningsfull avkastning.

Blir det mot förmodan den katastrof marknaden tycks tro på i sin framhallucinerade galenskap, kommer vi antagligen inte att behöva pengar längre. Då spelar det ingen roll vad vi än gör just nu.

Då får vi damma av stenyxorna igen och ta fram metspöna och tändstålen som på den gamla goda tiden.