fredag 14 maj 2010

Två placeringsvägar

Det finns i huvudsak två placeringsvägar för det långsiktiga sparandet. En offensiv och en defensiv väg.

Börsen är den offensiva placeringsvägen och den är beroende av positiva energier. För att börsen ska gå bra krävs en klarblå himmel utan störningar.

Obligationer och guld däremot går igång på negativa energier. Och när himlen är kolsvart och undergången känns nära, går de defensiva placeringarna alldeles utmärkt bra. I förra veckan när OMX-indexet föll tillbaka med 10 procent ökade guldet exakt lika mycket i värde. Så ser sambandet ut.

Fastighetsfonder brukar man säga är något mittemellan aktier och obligationer i sitt beteende på marknaden. Fastighetsfonder är en mycket bra defensiv placering över tid. De ger ungefär dubbelt så stor avkastning som obligationer ger.

Som jag tidigare påpekat har vi haft en mörk samhällstrend de senaste 20 åren. Det har varit ett rent helvete för de flesta. Alltså borde den försiktiga strategin ha lönat sig om mina antaganden är riktiga.

Och så här ser det ut:

Nordea Sverigefond har gett patetiska 1,7 % värdeökning den senaste tioårsperioden, medan bombsäkra SEB obligationsfond har gett hyggliga 60 %.

BlackRock World Gold Fund har det senaste decenniet gett ett plus på fantastiska 767 % och SEB Fastighetsfond har ökat med acceptabla 131 %.

SEB Europafond har minskat med 9 % på tio år. Nordamerikafonderna och Japanfonderna har minskat med ungefär 50 %, dvs till halva sitt ursprungliga värde. Det är ju skandalöst dåligt. Rena skojeriet faktiskt.

Det här visar att vi har haft en tuff helvetesperiod bakom oss. Det är då världens börser backar medan den försiktiga strategin fungerar perfekt.

Frågan är hur de närmaste tio åren kommer att bli. Svarta eller vita? Himmel eller helvete? Det måste man ha ett hum om innan man satsar sina pengar, annars kan kapitalmarknaden bli som att kasta pengarna i sjön.