tisdag 8 juni 2021

Finans: Den hemlighetsfulle Christer Gardell och Cevian

Christer Gardell, 60.
Ja, Christer Gardell hyllas ju nu av pressen som en av våra mäktigaste finansmän, men mycket är oklart kring honom och hans ”fondbolag” Cevian. SvD har i alla fall grävt fram att han förvaltar ca 150 miljarder och att bolaget är registrerat i ett insynsskyddat tropiskt skatteparadis. Ja, han förvaltar ja, men varifrån kommer pengarna? Är det ryska oligarker som tvättar pengar i Sverige, eller vad är det fråga om? Cevian är ju ingen fond som är öppen för småsparare, så det måste handla om att han är anställd av troligen rika utlänningar för att placera eller tvätta pengar på Stockholmsbörsen. Det är i varje fall inte hans egna pengar det handlar om. Han är bara en mellanhand, som lovar förräntning åt sina uppdragsgivare. Kanske att svenska myndigheter borde titta litet på allt detta Cevians hemlighetsmakeri, det hela gäller ju i en förlängning svenska företags väl och ve. I nuläget har i princip ingen svensk media någon väsentlig bakgrundsinformation om Cevian, man bara applåderar företaget. Men tänk om Gardell jobbar för ryssarna eller kineserna t.ex. Hur skulle det se ut? Här måste svenska staten se upp med sådant här fuffens över våra huvuden.

Vi har genom åren sett ett antal helgonförklarade finansmän komma in på arenan och sedan krascha totalt i bankrutt och konkurs, på den tiden man lånade ihop till sina jätteimperier på banken. Exempel är Maths O.Sundqvist, Lars Gullstedt, Erik Penser och Carl-Eric Björkegren. Historierna om dessa män är alla smått otroliga, jag går inte in på dessa här, men vi ser det här mönstret upprepa sig gång på gång. Och pressen och övrig media spelar med in i det sista. Förmodligen är även Gardell en Mygel-Pelle, för alla har ju varit det hittills som jag har träffat på.

Viss varning för Christer Gardell, alltså. Han kanske i alla fall ska skatta i det land han bor och verkar i, om han nu inte gör det idag.

Om man kommer till banken i jeansjacka med 20 000 kronor i kontanter för insättning, tittar kassörskan misstänksamt på en och frågar: Var kommer de här pengarna ifrån? Men om man i kostym och slips plöjer ned 150 fräscha miljarder på börsen så ställs tydligen inga frågor alls, utan alla bara jublar.

Är inte det märkligt?