onsdag 5 maj 2021

Anteckningar 3

På 1500 år har mordplatsen vittrat ned till grunden.

- Jag ska börja med “lättöl” till maten, d.v.s. 2,8:or. Det ger ett klart lyft till måltiderna. Skapar litet restaurangkänsla. Kostar bara 4 kr per styck, mot ca 11 kronor för en 3,5:a. En besparing på ca 60 procent. 2,8:or går att dricka sig salongsberusad på också, om man vill.

- Seniorerna i Sverige har plötsligt vaknat när det gäller IT. De är väldigt sugna nu att komma med på tåget. De förstår nu att det finns stora möjligheter med digitaliseringen.

- Historiska hemligheter handlade i går om Sandby borg på Öland. Det var platsen för en massaker på 400-talet e.Kr. Historiker tror att det var ett hatbrott begånget av kringliggande byar. Förmodligen var de avundsjuka på själva borgen. Programmet visas på Kunskapskanalen och finns på SVT Play också. Det är mycket intressant och betydligt mer skrämmande än en Läckberg-deckare. Se det.

- Tonfisk på burk är ångkokt i 2-4 timmar.

- Bill och Melinda Gates skiljer sig efter 27 års äktenskap.

- Och Stefan Löfven bara gömmer sig.

- Ser programmet Fången på främmande mark, Locked up abroad, på TV10 mitt i natten. Det handlar om den kriminelle amerikanen Henry Hill och hans liv. En story som senare gav manuset till Martin Scorseses Maffiabröder. Jag får nästan rysningar, så bra är det. Jag har länkat ovan till Viafree.

- I roliga The Gadget Show, också på TV10, låter man fyra AI-styrda röstassistenter prata med varandra. Pranket blir stor komik. Jag vrider mig av skratt. Länk till programmet på Viafree.

- Håkan Lindgren i SvD skriver att i vår motsägelsefulla epok upplevs ord nästan som farligare än våld, i alla fall just i media. Vi accepterar timmar med blodiga filmer i våra tv-apparater, men vi accepterar inte att någon exempelvis råkar undslippa sig ordet ”neger”. Då tar det hus i helsike. Ja, den engelska framsynta popgruppen Heaven 17, var inne på liknande tankar redan på 1990-talet. I låten Another Big Idea, sjunger de att ordet nu är farligare än pistolen. Ja, exakt, så är det. Men eventuellt är detta faktum litet positivt för alla dem som skriver, för detta bevisar ju ordets makt som proggarna var inne på under 1970-talet.

- Vi lever i ett totalt självbekräftande och hypnotiskt skådespelssamhälle, där människorna endast tilldelas den passiva åskådarens och manipulerade konsumentens roll. Motstånd är inte meningslöst och under alla förhållanden nödvändigt, men utmaningen är oerhörd och det krävs en helt ny revolutionär metodik, skriver den franske filosofen Guy Debord i sin alltid lika aktuella pamflett Skådespelssamhället.

- Dansaren och muskelpaketet Karl Dyall medverkar i Malou efter tio. Han ser sliten ut. Ögonen är mycket trötta. Riktigt svarta. Black holes in the sky.

- 59-åriga Ghislaine Maxwell, som just nu sitter häktad misstänkt för trafficking, har fått en stor blåtira under ena ögat och andra blämmor i cellen. Det ser ut som hon fått stryk av vakterna, men själv säger hon att hon inte vet hur skadorna uppstått. Har hon blivit härjad av en demon? Det var ju Maxwell som försåg den numera avlidna miljardären Jeffrey Epstein med minderåriga flickor att roa sig sexuellt med. Nu riskerar hon ett långvarigt fängelsestraff.

- Det finns ingen makt utan kunskap, skriver filosofen Michel Foucault. Det torde innebära att det finns vissa nycklar till makt. Sexuell avhållsamhet kan vara en av dessa.

- Stefan Löfven, Stefan Hitler, självgodhetens mästare. I övrigt är han inte bra på någonting. Som fattiglapp kan man lika gärna rösta borgerligt som på Socialdemokraterna. Det gör ingen skillnad.

- Anders Tegnell säger pessimistiskt, att vi kanske aldrig kommer tillbaka till ett normalläge efter pandemin, utan att viruset kommer att fortsätta härja år ut och år in i nya varianter.

- Under finanskrisen 2009 låg den öppna arbetslösheten som mest på 8,6 procent. 2020 var arbetslösheten 8,3 procent. Det betyder att den socialdemokratiska regeringen på sju år, sedan 2014, i princip inte skapat några nya jobb alls. Men nu är ju 8,3 procent arbetslösa långt ifrån hela sanningen. Halva befolkningen går hemma och drar och försörjer sig inte själva. Så problemet är långt större än officiella siffror visar. Sverige har blivit en drönarnation. En nation av dagdrivare.

- PERSON HAR RAMLAT NER I BRUNN, är rubriken i Expressen. Ja, har man inget annat och göra, kan man ju alltid slänga sig i brunnen, som ståuppkomikerna säger.

- Jag är så trött på alla fåfänga killar. Låt inte solen skina på dem alls. Det är ett enda stort bögeri. Men om hundra år är bara skeletten kvar av dem, i övrigt är de helt bortglömda. Gott så.

- Jobben, jobben, jobben, skanderas det från politiskt håll. Men ju mer man pratar om dem, desto färre blir de. Så märkligt.

- Vem kämpar för Sverige i nuläget? 

Någon?