lördag 3 december 2016

Investeringstips inför 2017

Investera rätt 2017.
Milanobörsen har gått ner 20% under 2016 och i morgon söndag är det folkomröstning i Italien. Valutgången är osäker men vi kan nog på sikt räkna med en turnaround i Italien, varför jag rekommenderar köp av Italienfonder för en del av kapitalet.

Inför 2017 undrar man vilka vinnarfonderna kommer att vara bland de ca 2000 alternativ som finns på fondmarknaden. I år har ju Rysslandfonderna och guldfonderna presterat bäst (text-tv sid 234). Nästa år kan det bli Asien. SEB rekommenderar Indien som den bästa marknaden just nu. Skandia rekommenderar Japan på lång sikt, eftersom värderingen där är tilltalande. Pacific och särskilt Filippinerna ser också intressant ut 2017. Kina bör också ingå i den långsiktiga portföljen.

En uppstickare på fondsidan just nu är Blackrock World Financials, som bottnat och vänt upp med 20% på kort tid. Det tåget kan man fortfarande hoppa på. Där finns det mer att ge. En framtidsbransch på många sätt när allt fler börjar hålla på med investeringar och stora pengar samlas i bankerna. Vissa faror finns dock vid horisonten om vi skulle drabbas av en bolånekrasch tex. Så riskspridning som vanligt alltså.

I Sverige börjar flertalet aktier vara dyra, och index i år har bara stigit med knappa 2%. Min egen globala portfölj har i nuläget 31% avkastning under 2016, och därför bör man bara satsa en del i Sverige inför 2017. Ett guldkorn just nu är Tele2 b som handlas för 69,50 kr. Vinst per aktie 6,45 kr. P/E=11,71. Direktavkastning 7,47%. Köprekommendation där, men i övrigt försiktighet på den svenska marknaden. Möjligen kan man titta på microcaps och nyintroduceringar. Svenska bearfonder, där man alltså spekulerar i en nedgång kan bli intressanta nästa år.

USA bör naturligtvis alltid ingå i portföljen.

5% kan man ha i Afrikafonder som välgörenhet, för att stödja världens mest eftersatta kontinent. Det är en gest som är värdefullare än både ekologi och klimathänsyn, anser jag. Det är vår skyldighet att hjälpa Afrika på fötter.

Mitt tips för oljan är att priset fortsätter upp.