söndag 17 februari 2013

Vem vet minst?

Vem vet minst hade jag tänkt mig som ett nytt TV-koncept, för att kontra lite mot Jeopardy- och Besserwisser-trenden som pågått i över 15 år.
Nu är det dags att vända på steken och toka till det lite.
Vem vet minst-konceptet går ut på att programledaren ställer en enkel men intressant fråga, som sedan deltagarna ska svara så fel som möjligt på och sedan motivera på ett knasigt sätt, varför de säger så.
Man kan tänka sig att lägga upp det ungefär som Parlamentet med duktiga komiker som har lätt att hitta poänger och knorrar, och ge dem frågorna innan programmet så att de får tänka igenom sina vitsar så att de sitter.
Tex:
Programledaren Adam Alsing frågar Claes Malmberg; "Claes, varför är det så svårt att få bilar att flyga?"
Claes: "Därför att fordon börjar lätta först vid 150 ton."
(publiken skrattar)
Adam Alsing leende: "Hur motiverar du det Claes?"
"Ja, jämför en bil på två ton med en 737:a på 200 ton, vilken flyger bäst? Det betyder att ju tyngre grejer, desto bättre flygförmåga. Det är det som kallas Classes Lag."


"Okej Classe, det där luktar nästan poäng, men nu ska vi höra vad Babben säger om vem Gustav Vasa var. Du Babben, vem var Gustav Vasa?"
Babben: "Ja du Adam, nu ska du få höra. Gustav Vasa var i själva verket en dansk kung som var samtida med den dåtida svenske kungen Christian den andre. Men klantskallarna på Uppsala universitet blandade ihop det där på 1600-talet, och sen dess har knappt en enda människa vetat hur den historian hänger ihop..."
(publiken skrattar)

Det där tror jag skulle kunna bli ganska kul program om man gör det rätt och med glimten i ögat.
Vem vet minst? Kanske ett koncept för TV 3?