torsdag 13 december 2012

De hundra furstarna


I Sverige har vi ca 100 miljardärer, ett förvånansvärt litet antal i jämförelse med tex Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
De miljardärer jag känner till är följande:
1. Fredrik Lundberg (Huvudägare Fastighetsbolagen Lundbergs och Hufvudstaden som är noterade på börsen. Även storägare i Industrivärden.)
2. Rausingfamiljen. Grundare av Tetrapak som har patentet på mjölkpaketen.
3. Stefan Petterson, grundare av H&M.
4. Ingvar Kamprad, IKEA.
5. Wallenbergfamiljen. (Investor, SEB)
6. Antonia Axson-Johnson. (Axfood AB som äger DAGAB, Åhléns, Hemköp och Willys tex.)
7. Familjen Stenbeck, med Christina Stenbeck i ledningen. (Kinnevik, Tele 2, MTG med TV3, TV6 TV1000, mfl,  Cdon, Comviq, Metro)
8. Familjen Bonniers. Bokförlaget med samma namn, AdLibris, TV4, SF, DN, Expressen, Vecko Revyn, Femina, mm
9. Torsten Jansson, make till tidigare infrastrukturministern Ulrika Messing (s). Huvudägare i New Wave Group på Stockholmsbörsen.
10. Lundinfamiljen som har flera oljebolag på börsen.
11. PEAB-grundarna Mats och Erik Paulsson.
12. Björn och Benny från ABBA.
13. SIBA-familjen Bengtsson.
14. Percy Barnevik som fick nästan en miljard för att sluta jobba på ABB där han var VD på 1980-talet.
15. PG Gyllenhammar tror jag kanske kan vara miljardär vid det här laget. Fd VD för Volvo AB.
Rent allmänt kan man väl säga att de flesta grundarfamiljer till de 30 största storbolagen på Stockholmsbörsen är miljardärer. De allra största gårdarna i Skåne kan rymma en och annan miljardär, plus att en och annan gammal övervintrad greve och baron kan vara miljardär. Kung Carl Gustav är kvartsmiljardär, en person som är lämplig att nämna i sammanhanget.

Erik Penser var väl också miljardär ett tag via sina hoplånade fastighetsbolag Yggdrasil och Skrinet. Men efter en börskris föll hans miljardimperium ihop och han tvingades sälja alltihop till sina långivare på Nordea för en riksdaler. Ungefär detsamma hände hans miljardärskollega på den tiden, Thomas Fischer. Och vi har en liknande historia med Mats O Sundqvist, som för en lånad miljard köpte Industrivärden-aktier vid fel tillfälle när de var för dyra. Tack vare en kraftig börsnedgång drog han hela sin långivare Carnegie med sig i konkursen, som alltså också gick i konkurs.
Thorsten Jansson i New Wave är en kille som skulle kunna råka ut för samma sak, för New Wave-aktien kostar inte mycket mer än tio kronor och är farligt nära nollan.
Expertgrundarna som sålde sin kedja i god tid innan sin konkurs, skulle kunna vara miljardärer också.
Resten av miljardärerna, 30-40-50 st tror jag är doldisar av olika slag, som kanske sitter på skog eller guldtackor, eller tex stora börsposter. Det fanns ju en kille i Hagsätra eller var det var som gjorde sig en dryg miljard på ett läkemedelsbolag som forskade på diabetes. Den killen ville varken synas eller höras utan bodde som vanligt folk i en modest lägenhet i förorten.
Ja, så kan det också se ut i vissa fall. Men man kan ju skratta lite och säga, att för det mesta när man handlar något, så är det de här hundra man handlar av.
But if You can´t beat them, you will have to join them…