lördag 1 december 2012

Konsten att bränna en halv miljard som popstjärna


Ett typfall.

1. När du väl tjänat din halva miljard, så börja med att köpa ”drömslottet” för 250 miljoner. Då är hälften av pengarna borta…
2. Anställ 50 tjänare som kostar dig 50 miljoner om året, för att sköta slottet och arrangera alla fester.
3. Efter tre år har ytterligare 150 miljoner försvunnit och det är bara ”en hundring” kvar. Ekonomin börjar kännas tajt och du lånar 200 miljoner för att hålla skutan igång några år till.
4. Lånet räddar fejset tillfälligt, men räntekostnaden närmar sig snabbt 40 miljoner, så amorteringar är inte aktuella.
5. Snart är lånepengarna slut också, och räntorna har knaprat i sig 50 miljoner till av de sista hundra miljonerna. I panik och protest och för att riktigt demonstrera att du fortfarande är en stjärna, köper du två nya Rolls och en Bentley för 30 mille. Nu är det bara 20 miljoner kvar.
6. Folket på skivbolaget börjar bli lite förbannade på att du bara lever i lyx och drogar istället för att arbeta och skriva nya hits.
7. Ditt skivbolag tappar tålamodet och stämmer dig för kontraktsbrott och kräver 50 miljoner tillbaka som betalats ut i förskott för fyra år sedan.
8. Du förlorar målet och tvingas använda det sista av ditt kapital.
9. Pengarna är slut och nu blir banken nervös och kräver att du ska sälja slottet och övriga värdefulla tillgångar för att kunna lösa lånet på 200.000.000
10. Nu är du utan slott, betjänter, Rollsar och partners. Du är tillbaka på ruta ett och får flytta tillbaka till gamla mamma i slummen som du tidigare försakat, och som hela tiden tvingats leva på sin magra förtidspension.

God Jul!
önskar Alfred E Neumann