fredag 21 oktober 2011

Ut ur ekorrhjulet!

Folk är inte så bra på ekonomi. Det förstår jag av de böcker som finns i ämnet. Böckerna är svindyra och råden rudimentära. Och den enda bok som handlar om konkret vardagsekonomi är på 112 sidor och kostar 347 kronor. Helt vansinnigt.
En tjej kommenterade en aktiebok på nätet och skrev att det där med aktier var inge bra, för det är så jobbigt att läsa finstilta siffror i långa K O L L U M N E R. Hon fortsatte som ett nödrop, att det måste finnas enklare sätt att komma framåt, men hon kunde inte nämna något eget exempel. Inte ett enda.
En annan har en blogg som heter ”Vägen ut ur ekorrhjulet”. Så många vill verkligen bli rikare, men de har inte karaktären för det, eller tålamodet att vänta flera år. Många gånger saknas också viktiga kunskaper om den luriga och halvkriminella finansvärlden.
Folk är alltså rent allmänt dåliga på ekonomi och man skulle kunna säga att det många gånger är deras svagaste punkt i livet.
Men att vara dålig på ekonomi är inget att skämmas för. Ekonomikunskaper är inget man föds med, det får man träna upp efter hand. Det besvärliga är, att för att gå framåt måste man göra nästan allt rätt under en längre period. Men har man väl fått ihop grundplåten, låt oss säga 50 000 om man börjar från noll, då går allt mycket lättare. Då börjar det få karaktären av en sport, en kul hobby. För i det läget vet man att det går att öka från månad till månad. Och då blir det litet roligare.
Men det här med sparande är ju en djungel. Slutar man röka är det lätt att det blir några glas vin extra, och då kanske stora delar av vinsten äts upp. Amorterar man höjer de naturligtvis räntan i samma veva, så räkningen blir inte mindre för det. Man tätar alltså vissa hål i båten, men nya dyker upp. Det kan kännas lite hopplöst. Och att ge sig ut i finansvärlden som nybörjare, det är ju verkligen att simma bland hajar. Där finns alla chanser att bli rejält lurad. Så se upp för alla skojare därute och skaffa först alla kunskaper som går att få. Det är definitivt värt besväret. Men kom ihåg att den viktigaste egenskapen som småsparare är ett mycket stort tålamod…