torsdag 8 juli 2010

Elitens datjor och herrgårdar

Socialdemokraten och fd statsministern Ingvar Carlsson har lyxigt havsnära sommarställe på Gotland. Socialdemokraten och fd statsministern Göran Persson har egen grandios herrgård i den härliga sörmländska naturen. Kd-ledaren Göran Hägglund har lyxigt havsnära sommarställe på Öland. Finansminister Anders Borg har stor gård utanför Eskilstuna där han kan njuta hejdlöst av sommaren tillsammans med familjen. Bara för att ta några exempel ur politikens underbara värld.
Dom där jävlarna i toppen vet alltså hur man förser sig med livets goda oavsett vilket block dom tillhör. Vi på botten är alltid förlorarna. Dom i toppen är alltid vinnarna. Det spelar ingen roll hur man röstar om man bor i Rosengård, Angered, Bergsjön, Fittja eller Botkyrka, eller liknande områden. Vi som tillhör den skaran kommer aldrig att ha råd med egna gårdar för rekreation eller flotta hus på Gotland eller Öland. Vi sitter fast i betongghettona. Vi får vara glada om vi kan unna oss en glass. Det är sommar för oss.
Nej, politiken är ett larv och Beatrice Ask snackar som vanligt om fler poliser för att hålla de fattiga i schack medan ”kommunisten” Lars Ohly sticker iväg med privatjeten till sin sommarvilla på Hawaii där han ska festa till med kronprinsessan Victoria och hennes lilla prinskorv som är på ett halvårs bröllopsresa på skattebetalarnas bekostnad.
Ingen av partiledarna vill ha rättvisa i Sverige egentligen, det är bara som dom säger för att det låter så bra i folkets öron. Vad dom i själva verket vill är att allt förblir som det är. Att dom fattiga fortsätter att vara fattiga och de rika fortsätter att vara rika.
Men trots allt är det inte orättvisorna här och nu som får sista ordet i livet . Utan det får döden. Den kan ingen köpa sig fri ifrån. Men ingen i toppen vill eller vågar se det som kommer sen. Det som är mycket större än själva livet.
Jag brukar trösta mig med det, att eliten förmodligen kommer att få sin skit då, på andra sidan.