söndag 17 augusti 2008

Mein Kampf och grundlurade kinesiska elitstudenter

Jag läser lite i Mein Kampf igen och det slår mig hur intelligent Hitler var om man bortser från snacket om överlägsna raser. Men han förstod sitt folk, vad som rörde sig i huvudet på de arbetare vars drömmar hade dött under den själlösa kapitalismens ok. Där har han en riktigt bra analys på hur man ska få igång folkets motivation. Få folket att känna entusiasm inför sitt land.
Han menar att folk kan inte bara hållas isolerade i sina stora hyreskaserner, utan de måste dras med i en gemensam kult ungefär som de gamla grekerna erbjöd med sin gudadyrkan vid de storslagna templen. Folket måste ha något gemensamt att mötas i. Och det är ju en klockren idé. Det var den han sedan byggde sin rörelse på.
När han snackar om de knäckta tyska arbetarna som är helt osolidariska med Tysklands framtid känner jag igen dagens Sverige faktiskt.
Sedan ser jag ett rörande program om elitstudenterna vid Shanghais universitet. Dom är som barn. Tror att allt i världen är gott och att väst har alla rätt. Dessa sk intelligenta människor är oerhört auktoritetstroende och naiva. Man tycker faktiskt litet synd om dom eftersom dom är så lurade på livet. Dom läser ett importerat ex av Time som om det vore bibeln och George Bush vore profeten.
Våra problem i Sverige känns plötsligt som lyxproblem i jämförelse. Det slår en när man ser deras verklighet. Det enda dom har att tro på i det moderna Kina är den gamle Konfucius som menar att man alltid ska underkasta sig sina föräldrar och de äldre.
Och nu har dom fått för sig att om dom kopierar väst rätt av kommer alla problem att försvinna.
Moderna kineser är som sagt dåliga på självständigt tänkande, men mästare på att apa efter och kopiera andra. Det kanske funkar ett tag inom tillverkningsindustrin osv, men det är inget bra recept för livet skulle jag vilja påstå. I längden är det inget bra recept för industrin heller, men dom har inte kommit längre än så än. Dom har inget val just nu.
Tyvärr blir dom naiva kineserna nu utnyttjade av västs syften i och med att dom förser oss med superbilliga varor. Det är dom som håller vår standard uppe med konstgjord andning i detta skede av världshistorien.
Det kommer dom inte att ställa upp på så värst länge till.