söndag 13 oktober 2024

D E C A Y - Horror Electro Mix (2024)

Så här ungefär tycker jag att modern och aktuell musik ska låta. Det här är en helvass mix av Aim To Head-duon. Här möter vi band som Call me sleeper, Synphic och Vascylla. Ant Wan kan slänga sig i brunnen.

Tankar om samhällsutvecklingen

Allt är i rörelse, skriver Ulf Lundell.









-Det svenska prästerskapet har fått kliva tillbaka rejält de senaste hundra åren, liksom kungamakten. Och det får vi väl säga är en frisk utveckling. Militärernas status har också minskat kraftigt under det senaste seklet. De har ersatts med diverse kämpande sportstjärnor. Framför allt fotbolls- och hockeykillar.

 

-Kan man säga att vår tids nya hjältar är läkarna? De har gått starkt framåt på samhällsskalan under 1900-talet. På 1600-talet ansågs de dock vara skojare och kvacksalvare. Då hade de låg status. Molière skojar om usla läkare i Den inbillade sjuke från 1673.

 

-Börs-vd:ar var väldigt hajpade på 1980-talet. Man skulle vara VD och VIP då. Det är mer tyst om dem i dag. Nu handlar det mer om tech-miljonärer och tech-miljardärer.

 

-Munkar och nunnor har historiskt sett varit viktiga i Sverige, men bara en ytterst liten rest återstår av detta. Bara 200 munkar och nunnor finns kvar i dag.

 

-De svenska grevarna har klarat sina nedärvda fideikommissgods och rikedomar bra fram till våra dagar, men däremot vill de helst inte synas i dagens samhälle. De ligger så lågt de kan. Däremot har Sverige sedan helt nyligen inga baroner kvar. Svenska herrgårdar och gods är nästan en kvarleva från medeltiden. Att ingen tagit tag i det är ju märkligt. Den här typen av historiskt tveksamt förvärvade egendomar borde rimligen nu nationaliseras och tillfalla staten. Det borde lagstiftarna se till. Den här kvarlevan hör inte hemma i dagens samhälle. Riddarhuset i Stockholm är ett hån mot vanligt folk.

 

-I dag bland de yngre kan man väl säga att kriminella är mer populära än poliser. Vi har inga rappande poliser i i Sverige alla fall, men däremot gott om rappande kriminella, s.k. gangsterrappare. Och låter bra gör de dessutom.

 

-Piloter har fått stor status i samhället under 1900-talet, men de brukar aldrig yttra sig i samhällsdebatten. Dom säger nada. Och så har det alltid varit. Debatterar är kanske bara något folk utan pengar gör?

 

-Jurister brukar inte yttra sig om samhällsfrågor heller. Dom säger nada. Och så har det alltid varit. Debatterar är kanske bara något folk utan pengar gör?

lördag 12 oktober 2024

5 Friedrich Engels-citat

Filosofen Friedrich Engels var medgrundare till marxismen.








”Även i en demokrati handlar statsapparaten bara om att en klass ska förtrycka en annan.”

 

”Historien har varit en enda lång klasskamp.”

  

”Nationen är maktlös mot politiker som bara vill ha makten för att plundra landet.”

  

”Utan analys ingen syntes.”

 

”Idéer har en tendens att kittla varandra likt gnistor.”

 

Friedrich Engels, 1820-1895, Barmen, Tyskland

torsdag 10 oktober 2024

J.S. Bach - Matthäus-Passion (1727) [Complete Concert]

Ja, här har vi mästerregissören Ingmar Bergmans favoritstycke på nästan tre timmar. Ett måste att bocka av på bucket-listan för musiknördar, men kan vara lite svårtillgänglig musik för den mer allmänt intresserade.

Sången framförs på tyska och berättar om Jesus liv enligt Matteusevangeliet. Har man druckit lite vin, hör vad de säger på gammeltyska, och bortser från transportsträckorna, är detta en svårslagen musikupplevelse av den gamla skolan. Här får man verkligen snudda himlen i de glimrande körpassagerna.