torsdag 19 mars 2020

Don McLeans American Pie från 1971

Ett tecken i skyn.
Bild: Patrik Nyberg

























Låten American Pie är omtvistad, ingen vet riktigt vad den betyder, vare sig fans eller officiell media, och Don McLean själv har behållit den sanna innebörden hemlig i alla år.
Men jag tror mig förstå den.
Ungefär så här ligger det till i grova drag:
Under en natt har Djävulen och hans armé flyttat fram positionerna. Alla vaknar till en mycket märklig dag när inget fungerar som det ska. All systems fail. Djävulens makt är nu så stor, att till och med Gud/gudarna flyr landet. Nu börjar Lucifers tid på denna jord, Vilddjurets tid, som det står om i Bibeln. Eventuellt gör han ett tecken i skyn, så att alla blir livrädda och klart förstår den fruktansvärda sanningen. Att alla har sålt sina själar och nu är fast i ett järngrepp. Kärleksparen börjar gå planlöst, deprimerade utan att prata med varandra (not a word was spoken) men trots att det är kris, ringer inte kyrkklockorna som brukligt är (the church bells all were broken), ännu ett Djävulens tecken. Ett tecken på att tron sedan länge är övergiven.
De tre saker man i detta fruktansvärda läge främst får ta farväl av, är vackra kvinnor, musiken och alkoholen. Vin, kvinnor och sång, Lucifers traditionella förförelsemedel, som i detta läge inte längre betyder något för någon, nedslagna av sanningen som de är. Och i viss mån kanske Djävulen inte har lust att bjuda heller längre, nu när han har makten.
Nu börjar Djävulens tid – och då är det ord och inga visor som gäller.
Dock vet jag inte om McLean menar att detta redan har hänt, eller om det är en profetia om framtiden. Men vi känner alla igen oss i det. Det kanske är något som pågår i det fördolda och komma skall?
En alternativ litet mjukare tolkning är att den skildrar hur Peace, Love & Understanding-generationen förlorar oskulden i början av 70-talet. Hur de plötsligt inser att världen inte är kärleksfull, utan ond, och att de aldrig kommer att kunna förändra den. Därefter går alla i rörelsen skilda vägar, får stå sitt kast och bli individualister. Och där är vi i dag.
Med every man for himself.
Det är egentligen samma sak, men då är inte sanningen uppenbarad för alla i skyn, som ett Djävulens tecken, utan den ligger under ytan i det fördolda.

Fotnot:
Denna krönika skrevs 2017-09-14.