torsdag 9 maj 2019

Att se igenom systemet

Ghosttown.










Den aktuelle Ulf Lundell hävdar att han såg igenom systemet redan som 17-åring.
Jag har alltid undrat hur han kunde göra det.
Men det är klart, det var lättare 1966 än vad det är 2019.
Idag har samhället blivit något helt annat. Dimensionerna har blivit fler, närmast oändligt många. På den tiden fanns bara en tv-kanal och inget internet. Alla åkte till jobbet och gjorde sin plikt. Jobb fanns. Tog sig ett rus på helgen. Krälade som en lus. Sverige var ett ingenjörsmaskineri enligt manual. Det kunde man se som begynnande författare.
2019 ställer man sig kanske mer frågan vad livet är, snarare än vad Sverige är. Vem är jag i det här? Man jobbar nu från andra vinklar än de rent samhälleliga som låg i öppen dager när vänstervågen och konstvågen tog sitt avstamp på 1960-talet. Nu erbjuds fler informationskällor och förströelser, men även desinformationen har ökat lavinartat. Därför är det svårare för de unga att klura ut systemet nu, än vad det var 1966.
Många svenska småstäder är väldigt frånåkta internationellt sett. De är rentav döende. Där stämmer inte kartan vi får från utländsk media med den terräng vi själva har att leva i, om man vill ha litet kul.
Detta skapar frustration och ilska hos ungdomarna i första hand. De som längtar efter äventyr i en småstad där inget finns att göra, inget utbud. På 1800-talet löste man det genom att åka till Paris, dåtidens centrum i Europa. Idag flyttar de som kan till Stockholm.
När de bästa företagen med de stora pengarna överger en liten stad, då försvinner också framtidstron och optimismen hos invånarna. Man blir uppgiven när det inte längre går att få knäck och tjäna de rätta pengarna. Stämningen i staden förmörkas med tiden. Helvetet bryter loss för att till sist avklinga i en spökstad. Det blir som i Strindbergs Spöksonaten eller som i filmen The Shining.
Nu sätter sig tre svarta kajor utanför fönstret.
Jag tycker de ropar förbi.
Och det stämmer nog.
Det är där många småstäder är idag.
Det är naturens hämnd.
Där vrålar en motorcykel till.