måndag 1 juli 2013

Magisk Lundell i Slottsparken
Slottsparken, Västerås

Uffe leverar nog som vanligt, det är det första man tänker när bandet drar igång konserten med svängiga Gott att leva, där vi sitter i Västerås slottspark denna lördagskväll med filtar, vin och picnic-korgar, ca 3000 personer.
Atmosfären är hjärtlig och positiv, och som tur är har inte Uffe chinosen på sig utan sina svarta jeans, de som vi förväntar oss att han ska ha, när han lirar sina bästa låtar på "den vita viskningen".
Efter en timme i skymningen har Lundell med band leverat tre riktiga höjdpunkter; Isabella, Folket bygger landet och Förlorad Värld. Just i Förlorad Värld går en osynlig rysning genom publiken, när Uffe skanderar att  grävskoporna som bygger landet egentligen gräver allas vår grav, och att Sverige numer mest känns som ett nedlagt nöjesfält. Något som aktualiserats av den senaste tidens händelser denna sommar. Och plötsligt känner vi att Uffe är aktuellare än någonsin.
Men redan två låtar senare känns det som konserten tappar litet styrfart, när Lundell försöker sig på en alltför akustisk version av Ok, Baby, ok. Sedan fortsätter det något matta tempot  innan konserten skjuter fart rejält fyra låtar innan slutet, med hjälp av en lysande version av Idiot City, som fullständigt knockar oss i publiken.
Sedan radas de tunga kroppsslagen upp de tre återstående ronderna, plus två extranummer för att lämna oss i publiken helt slutkörda, men lyckliga.
I det läget, när de sista tonerna, applåderna, och busvisslingarna ekat ut, och Uffe vinkat av oss med ett lätt "Vi ses", så känns det som vi varit med om något helt unikt. Nästan en revolution eller tidsresa till en annan värld. Och innerst inne vill vi nog krama om varandra, men det gör vi naturligtvis inte som de skötsamma medelklassmänniskor vi är. Utan vi går hem, var och en till sitt, tar ett glas vin till och en cigg och funderar en stund på vad vi just upplevt, innan vi går och lägger oss inför en ny dag i Sverige.
Och det är en skön känsla det också.

Benght Karlström
benght.karlstromαswipnet.se
021-35 89 64


publicerat  den 09:01:24    13-07-01