lördag 8 september 2012

Magical-mystical-eran 1970-74


Mellan 1970-1974 växte en liten epok fram inom popen, som man skulle kunna kalla Magical-mystical-eran.
Killarna och tjejerna skulle ha storburrigt hår, ha änglastämmor och gärna sitta vid en flygel och spela fantastiska melodier med bitterjuva texter om att drömma sig långt långt bort.
Antingen till den ljuva ungdomen, eller till ett fjärran land. Gärna då ett land som bara finns i ens egna drömmar. Ni vet lite som i sagorna om "Narnia". Och inte då "Lernia", som är mer aktuella i dag. Lol.
Är det någon föregångslåt som betytt mycket för den här bitterljuva glamtrenden, så kan det vara "Bridge over troubled water" med Simon & Garfunkel. Plus kanske några andra av deras hitar.
Det som blev idealet för efterföljarna var att man ska se ut som och sjunga som Art Garfunkel, man ska komponera som Paul Simon, och och man ska spela flygel som Harpo Marx, med förbundna ögon.
Som ni förstår var inte det här någon lätt kombination att få att fungera i det längre perspektivet, men vi fick se en hel del one-hit-wonders slå igenom, och några stora världsartister lyckades rulla igång sina mer långvariga karriärer. Till exempel Abba och Andrew Lloyd Webber.
Även Magnus Uggla har hämtat mycket inspiration från den här musikalvågen, som redan då fick innetjejerna att börja gråta. Och än i dag när de är femtio och på väg hem från jobbet i jeepen, kan de få en och annan tår i ögat när de hör Logical Song med Supertramp på Lugna Favoriter.
 Jag själv känner likadant när jag hör de där gamla låtarna.
Gud, det är så att man vill gråta över hur sorgligt ens liv har blivit. Mot hur det var förr.
Ja, inte sant?
Just det där When I was young-temat, var rätt vanligt redan på den tiden. Supertramp hade ju som sagt sin Logical song som gick lite så här; "When I was young , it seemed that life was so wonderful, a miracle. Oh, it was beautiful, magical, mystical...but then they learned me "at Lernia" to be dependable, clinical, intellectual and cynical."
Och så All by myself; "When I was young I never needed anyone. And makin´love was just for fun. Those days are gone..."
Abba kan man väl också säga har sina rötter i den här perioden mellan 1970-1974. Särskilt märks det väl på scenkläderna i Eurovision Song Contest-finalen i Brighton när de vann med Waterloo.
Och Benny var ju en riktig Harpo Marx, som kunde lira flygel med bindel för ögonen. Såväl Mozartstycken som Beethovenstycken eller något annat storslaget.
Och Frida stod för änglarösten och änglalockarna.
En oslagbar perfekt kombination a´la Simon & Garfunkel igen.

Ängel plus geni.

Hälsningar
Pontus Platin
PS: Kom dock ihåg om ni vill försöka göra den här grejen i dag, att fin kan ibland få lida pin bland disse menniskirne hir på jorda...di sma sma gra...ja usch ja.